Uprchlíci už bydlí v bytech po exministryních. Bartoš chce krizi hasit i penězi na covid

Ivan Bartoš

Rozhovor s Ivanem Bartošem

Uprchlíci z Ukrajiny jsou ubytováni ve dvou bytech, kde bydlely dvě exministryně. Uvedl to ve čtvrtek pro CNN Prima NEWS ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Upozornil také, že ministerstva uvolňují i další místa, kam by se Ukrajinci mohli nastěhovat. Bartoš by chtěl, aby se na uprchlickou krizi použily i peníze určené na boj s covidem z evropských fondů.

„Ministerstva mají uvolnit své kapacity, aby tam mohly být umístěny dle potřeby rodiny z Ukrajiny. Zareagovala všechna ministerstva. My jsme také uvolnili ubytovny nebo dva byty, kde bydlely dvě bývalé ministryně,“ řekl CNN Prima NEWS Bartoš s tím, že byty jsou už obsazené, akorát se s nimi nefotí. Ministerstva obrany a vnitra podle něj poskytnou více objektů.

V současné době je podle odhadů v Česku zhruba 270 tisíc uprchlíků. Ministerstvo vnitra jim udělilo už téměř 180 speciálních víz.

Ve středu vláda schválila příspěvek na dočasné nouzové přístřeší například v tělocvičnách 200 korun za osobu a noc včetně stravy bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého nebo dítě. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun bez stravy. Ministři počítají s tím, že částku ještě zvýší kraje. Češi, kteří ubytovávají uprchlíky doma, by pak podle návrhu vlády mohli dostat 3 000 korun za osobu na měsíc.

Musíme se rychle přizpůsobit

Bartoš ve čtvrtek ale upozornil, že Česká republika má limity sociálních služeb a zdravotního systému. „Tato krize bude trvat déle. Má dopad na kvalitu života lidí v ČR. Chtěl bych, aby některé fondy EU byly kromě covidu rozšířené i na uprchlický problém,“ uvedl.

„Chtěl bych, abychom vyčlenily i peníze z plánu obnovy. Ten v době vyjednávání nepočítal s válkou na Ukrajině. Moderní otázka hrozeb je i o tom se rychle přizpůsobit nějaké situaci. Tento plán má sloužit k odolnosti a není to jen covid, který zasáhl ekonomiku. Bylo by to rychlejší,“ zdůraznil s tím, že zatím není na stole žádný konkrétní návrh.

Kvóty podle ministra pro místní rozvoj nejsou řešením. Uvedl, že Evropa jedná vůči Rusku poměrně jednotně, takže i k uprchlické krizi musí zaujmout jednotný postoj. „Je to o tom, aby pomoc byla rozprostřena a podmínky byly nastaveny stejně po celé Evropě. Nikdy jsme se nesetkali s takto rychlým odchodem lidí,“ zdůraznil.

Tagy: