Z ukrajinských uprchlíků můžeme těžit. Nesmí ale skončit na ubytovnách, říká sociolog

Sociolog Daniel Prokop

Sociolog Daniel Prokop o situaci na Ukrajině

Z ukrajinských uprchlíků může česká společnost velmi těžit. Není ale možné, abychom běžence vytlačili na ubytovny, případně stavěli velká stanová města. To by mohlo dopadnout velmi špatně. Ve vysílání CNN Prima NEWS před tím varoval sociolog Daniel Prokop.

Z hlediska české společnosti je důležité, že je vnímána jakási blízkost konfliktu na Ukrajině. „Od učitelů víme, že ukrajinské děti se během čtvrt roku dokáží naučit česky a začlenit se do školství. Je to asi lehčí než u vzdálenějších národů. Nepodceňoval bych ale to, kdyby jich (uprchlíků) přišlo 300 až 500 tisíc. To mohou přijít velké problémy,“ upozornil Prokop.

Sociolog společně se svými kolegy připravil studii k aktuálním výzvám, které jsou spojené právě s příchodem válečných uprchlíků z Ukrajiny. „Vycházíme z názorů 30 až 40 předních českých odborníků. Zmapovali jsme také to, jak integraci provádí Němci a další státy. Vycházíme i z rešerší kapacit bydlení a podobně. Ukazujeme veřejné správě v bydlení, vzdělávání a práci, jak by integrace mohla probíhat tak, abychom ji zvládli,“ přiblížil svou práci Prokop.

Uprchlíci na ubytovnách

„Na pracovním trhu máme obrovskou poptávku po lidech v pečujícím sektoru, zdravotnictví, školství. I kdyby tady velká část uprchlíků zůstala, mohou být velmi prospěšní pro českou ekonomiku. Česká společnost z toho může velmi těžit. Musíme jim stabilizovat bydlení a začlenit je do pracovních kvalifikací. Nesmíme je vytlačit na ubytovny. To by možná skončilo velmi špatně,“ varoval sociolog.

Prokop také doporučuje podpořit lidi, kteří třeba mají volný byt a mohli ho pronajmout: „Mají náklady za energie. Proto doporučujeme, aby vláda platila až 4 tisíce korun za uprchlíka. Bylo by to pořád levnější než nějaká uprchlická města. Navíc by to podpořilo české domácnosti.“ S takovým návrhem už kabinet Petra Fialy (ODS) přišel, navrhuje domácnostem přispívat tři tisíce korun za uprchlíka. Maximálně pak devět tisíc korun měsíčně.

„Doporučujeme, aby se vláda maximálně vyvarovala výstavbě velkých stanových měst. Dá se mnohem lépe využít potenciálu bydlení v hotelech a aby investovala do obnovy bytového fondu a stavěla byty,“ poznamenal také Prokop.

Tagy: