Rozdělení politici: Má se zveřejňovat národnost útočníka? Buďme zdrženliví, vyzývá sociolog

Má se zveřejňovat národnost útočníka?

Máme cizincům říkat národnost

V posledních týdnech média v Česku několikrát informovala o násilí, které vedlo ke smrti, celoživotnímu traumatu nebo minimálně ke zranění. Násilníkem měl být vždy cizinec konkrétní národnosti. Je pro veřejnost důležité ji znát? I o to se přeli politici v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Národnost není totožnost pachatele, takže určitě si zaslouží občané České republiky vědět, pokud někdo spáchá trestný čin, zvláště takto brutální, aby věděl, jaké národnosti je útočník nebo pachatel,“ uvedla poslankyně SPD Karla Maříková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Roztrhl jí halenku, pak zbil i mě. Jedna z Ukrajinek po útoku na Plzeňsku musela na operaci

Opačného názoru byl europoslanec Marcel Kolaja (Piráti): „Já nevidím důvod, proč by národnost měla být známá, vždyť to přece s tím trestným činem vůbec nesouvisí, to spáchal jedinec.“

Podle senátora Miroslava Adámka by to navíc sloužilo jako spouštěč pro extremistické strany.

To potvrdil i sociolog Jan Herzmann, který uvedl, že zveřejnění národnosti často vede k tomu, že se národnost toho jednoho člověka zaměňuje s vlastnostmi celého národa nebo skupiny. „V každém případě se doporučuje být v tomto ohledu velmi zdrženlivý,“ doporučil.

Důležitá je prý i presumpce neviny. „Dokud ten člověk není odsouzen, tak my k němu musíme přistupovat jako k nevinnému,“ sdělil senátor Pavel Fischer.

Na postoj ke zveřejňování národnosti se redakce CNN Prima NEWS zeptala i resortů vnitra a spravedlnosti. Obě ministerstva nás odkázala na Nejvyšší státní zastupitelství.

„Pokud jde o zveřejňování národnosti takových osob, tam zákon ani interní předpisy státního zastupitelství toto nijak neupravují,“ poznamenal mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

SLEDUJTE TAKÉ: Celé vyjádření Marcela Kolaji (Piráti) a dalších politiků k otázce zveřejňování národnosti si můžete poslechnout ve videu níže

Tagy:
Karla Maříková Pavel Fischer Marcel Kolaja Petr Malý Nejvyšší státní zastupitelství ČR zveřejňování národnosti Miroslav Adámek