Maláčová představila plán pomoci pro klienty Bohemia Energy. Kdo dosáhne na dávky?

Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) slíbila klientům skupiny Bohemia Energy pomoc, která v říjnu ukončila dodávky plynu a elektřiny pro zhruba 900 tisíc klientů. Na tiskové konferenci v úterý Maláčová tyto klienty vyzvala, aby co nejdřív přešli na běžného dodavatele. Poté představila, komu a za jakých okolností bude resort práce dávky vyplácet.

„Prosím všechny bývalé zákazníky Bohemia Energy, aby co nejdříve přešli k běžným dodavatelům energií. Vím, že je to složité a že jsou dodavatelé přehlceni, ale udělejte pro to prosím všechno. Dosud to udělala čtvrtina poškozených domácností. Jinak se z toho nedostaneme,“ vyzvala Maláčová.

Klientům, kteří se kvůli krachu alternativního dodavatele dostali do finanční tísně, doporučila s odvoláním na Energetický regulační úřad, ať ze záloh zaplátí alespoň malou část.

„Na úřadu práce vám poskytneme pomoc s nedoplatky, pokud na ně nebudete mít. Klíčový nástroj mimořádné okamžité pomoci je vyúčtování DPI (dodavatelé poslední instance, pozn. red.), což je pomoc, která je časově limitovaná. Lidé budou muset do konce roku přejít k novému dodavateli a nechat si udělat své vyúčtování. Pokud nebudou mít dostatečné finance, tak jim pomůžeme. Lidé si budou moci žádat peníze až do dvojnásobku svého životního minima a také do dvojnásobku svých nákladů na bydlení,“ uvedla.

Poté zdůraznila, že pomoc se bude týkat i těch, kteří už drahé zálohy zaplatili, a proto se ocitli v hmotné nouzi. „Tito lidé, kteří v důsledku selhání ochrany spotřebitele nemají na nájem nebo zimní vybavení, mohou také žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Součástí je doložení příjmové situace,“ doplnila.

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

Maláčová si rýpla do Havlíčka

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se tak museli ujmout takzvaní DPI, tedy hlavní distributoři na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal minulý týden na Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelové převádění majetku mezi společnostmi a snahu o převedení soukromého majetku.

Maláčová si přesto do svého vládního kolegy rýpla: „Za složitou situaci nenesou odpovědnost lidé, ale stát. Selhala ochrana spotřebitele, a to ze strany ministerstva průmyslu. Odpovědnost nese ale celá vláda. Jsem ráda, že resort průmyslu začal po mé výzvě přistupovat k věci aktivně a systematicky. Věřím, že Havlíček pochopil, že není možné problém přehazovat na lidi.“

Tagy: