MAPA: Oběd do 100 Kč nabízejí v Česku desítky restaurací. V Liberci dostanete menu s dezertem

Smažený sýr s hranolky se stále dá pořídit do 100 Kč

Obědy do 100 Kč

Za 98 korun si tu dáte hlavní jídlo i s polévkou a někdy i dezert, přesto Staročeská restaurace v okrajové části Liberce svým majitelům vydělává. „Zdražovat se nechystáme,“ usmívá se hospodský Jan Bitman, který přes poledne kmitá mezi hosty a kuchyní a často navléká i kuchařskou zástěru.

Nečekejte žádný luxus, ale ani nepořádek. Jednoduché dřevěné stoly a židle, na zemi dlažba, pohodu zesilují sálající kamna u vchodu. „To je jedno z našich tajemství, kamna to tu vytopí, takže šetříme na energiích. A to je dnes významná položka,“ upozorňuje Bitman.

Kde všude se najíte do 100 Kč? Podívejte se na mapu restaurací z celého Česka:

ČTĚTE TAKÉ: Kde ušetřit a najíst se do 100 Kč? Desítky restaurací nabízejí obědy za „lidovku“

Jídelní lístek nabízí devět hlavních jídel a tři polévky, všechny kombinace se vejdou do 98 korun s výjimkou pečené kachny s knedlíkem a zelím, za tu včetně polévky zaplatíte 132 korun. „Tam už se to níž stlačit nedá, jinak se snažíme, abychom všechny ceny drželi pod stovku,“ říká provozovatel podniku.

Na jídelním lístku má hlavně klasickou českou kuchyni — vepřového vrabce, smažený sýr, bramborové knedlíky plněné uzeným nebo smaženou vinnou klobásu. Jeho žena automaticky hostům roznáší makový závin. „Když manželka napeče, mají hosté v ceně i dezert,“ přikyvuje Jan Bitman.

Osazenstvo stolů se rychle střídá, mnozí hosté přicházejí v pracovním oblečení, venku parkují dodávky. „Chodím sem každý den už několik let. Je to levné, ale hlavně dobré. Kdyby mi to nechutnalo, tak jdu radši jinam a něco si připlatím, ale není důvod,“ říká muž v bundě s logem libereckého dopravního podniku. Dvojice dělníků u vedlejšího stolu nepatří mezi štamgasty, ale říkají to samé. „Jezdíme po celé republice, když jedeme do Liberce, jíme jenom tady,“ přikyvuje muž v montérkách.

Jak je možné, že se tu vaří tak levně? Podle hostinského to vyžaduje hlavně hodně přemýšlení. „Nakupujeme ze dne na den, využíváme hodně akce, nemáme mrazáky, nic dlouhodobě neskladujeme, co navaříme, to obvykle prodáme. Nekupujeme polotovary, snažíme se všechno si vařit a připravit sami ze základních surovin, je to levnější. Jsme tu hlavně rodina, nemáme další zaměstnance. Já přes poledne pomáhám manželce obsluhovat, kasíruju, jinak stojím za sporákem, jsme tu ve čtyřech lidech včetně pomocné síly na mytí nádobí,“ prozrazuje Jan Bitman svůj podnikatelský recept vyzkoušený už deset let.

Tagy: