Mezinárodní den tance oslavili v Alzheimercentru Průhonice terapeutickým tancem

Jednou z vhodných mobilizačních aktivit pro lidi, kteří trpí nevyléčitelnou Alzheimerovou nemocí, je taneční terapie. Právě tou oslavili v Alzheimercentru Průhonice Den tance.

Aktivizační taneční terapii pro Alzheimercentrum Průhonice připravil dlouholetý choreograf a taneční terapeut Petr Veleta. „První základní informací, kterou jsem dostal od odborníků, bylo, že lidé postižení demencí ztrácí paměť a orientaci. Nemají již sice momentální paměť, ale více si pamatují, co dělali před 50 lety, než co měli k obědu. Nikdo mi nikdy neřekl, že ztrácí zájem o hudbu a zábavu. Na základě těchto informací jsem se pokusil pro seniory připravit tanec za doprovodu jim známé dobové hudby,“ říká tanečník a choreograf Petr Veleta.

Veleta, který působí přes dvacet let také jako asistent režie opery Národního divadla, při taneční a pohybové terapii nejdříve se seniory navazuje kontakt podáním ruky, vlídným slovem. Následně přijde na řadu příjemná hudba a názorně předváděné drobné a jednoduché pohyby – rozcvička. „Na rytmickou hudbu mohou všichni tleskat nebo dupat nohama. S pomocí pečovatelů se senioři drží za ruce, vytvoří kruh a tančí všichni dohromady. Jakmile po chvíli všichni zjistí, že mohou, že se jim nic nestane a že je to zábava, uvolní se a je čas nabídnout diskotéku na rychlou moderní hudbu,“ vysvětluje taneční terapeut Petr Veleta taneční pohybovou terapii.

Klienti se na taneční hodiny vždycky těší

Podle ředitelky Alzheimercentra Průhonice Marty Hrdonkové je taneční terapie u lidí s nevyléčitelnou Alzheimerovou nemocí či jiným typem demence velice efektivní. „Emoční paměť zůstává zachována velmi dlouho a při poslechu hudby si naši klienti vybavují po velmi dlouhé době své emoce a zážitky z dob, kdy například chodili do tanečních. Taneční mistr pan Veleta vždy vytvoří úžasnou atmosféru, naši klienti se vždy na taneční hodiny těší,“ popisuje pozitivní účinky taneční terapie Marta Hrdonková z Alzheimercentra Průhonice.

Nyní – téměř po roce, za dodržení všech epidemiologických nastavení – si první skupinka klientů mohla užít příjemné dopoledne. „Všichni naši klienti se během taneční hodiny s radostí pohybují do rytmu, a to bez ohledu na to, zda jsou imobilní. Nenásilnou a přirozenou formou tak aktivují svaly a rozhýbávají klouby,“ dodává Marta Hrdonková.

Tagy:
hudba tanec senioři Alzheimerova choroba terapie Alzheimerova nemoc Průhonice Alzheimercentrum Průhonice Petr Veleta Marta Hrdonková Opera Národního divadla