Získá Michaláková zpět své děti od norských pěstounů? Štrasburk rozhodne ve čtvrtek

Michaláková čeká na rozhodnutí soudu

Eva Michaláková, matka, které před více než deseti lety odebrala norská sociálka její dva syny, čeká na čtvrtek s velkým napětím. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, ke kterému se odvolala, by měl dopoledne vynést rozsudek.

2011

Norské úřady odebraly tehdy šestiletého Denise a ani ne tříletého Davida na základě podezření učitelek, že chlapci mohou být zneužíváni. Děti zamířily do pěstounské péče a na rodiče bylo podáno trestní oznámení. Podezření se nikdy podle norské policie nepotvrdilo. Syny ale zpět rodina nedostala.

„Zdůvodnění bylo v podstatě takové, že si děti v pěstounských rodinách zvykly. Přestože nebylo provedeno žádné znalecké zkoumání, soud to vyhodnotil tak, že je pro ně lepší zůstat v pěstounské péči,“ vysvětlila advokátka Michalákové Dora Boková.

Od té doby mohla matka syny vídat pouze dvě hodiny denně.

2014 a 2015

Eva Michaláková viděla naposledy staršího Denise, kterému letos v květnu bude 18 let. O rok později pak naposledy spatřila mladšího Davida, kterému je aktuálně 13 let. „David má zakázáno říkat mi mami, říká mi Evo,“ popsala tehdy matka.

2016

Norský soud zbavil Michalákovou rodičovské odpovědnosti k oběma chlapcům. „Žádné z dětí nemá právo styku ani s jedním z rodičů a neuděluje se souhlas s adopcí,“ stálo v tehdejším rozhodnutí.

„To, že nemohla své syny vidět, je asi jako pro každou matku strašná psychická zátěž. Nevím, co k tomu více člověk může říct,“ sdělila Boková.

2017

Michaláková se o rok později obrátila na soud pro lidská práva ve Štrasburku.

2021

Loni okresní soud v Hodoníně svěřil děti formálně do péče Evy Michalákové a ta od té doby čeká, jak rozhodne Štrasburk. „Jsem si samozřejmě vědoma toho, že děti jsou dlouho v péči pěstounů a že tam určité pouto na pěstouny je, takže přestěhovat děti hned do mé péče by bylo těžké. Doufám, že mi budou dovoleny návštěvy a budu moci děti vidět,“ přála by si Michaláková.

„Ona (Michaláková) se vlastně stala tváří boje proti Barnevernetu (norská instituce, která zajišťuje sociálně-právní ochranu nezletilých dětí a mládeže, pozn. red.). Na základě jejího případu se ozvalo dalších několik tisíc rodičů, kteří potvrdili, že mají stejné zkušenosti z Barnevernetem jako paní Michaláková,“ má jasno europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Spolu s případem Evy Michalákové by měl ve čtvrtek ve Štrasburku rozhodnout Evropský soud pro lidská práva i v případě odebrané dvouměsíční holčičky norsko-slovenskému páru.

Tagy: