Michálek ostře k Nacherovi: Lež není trestným činem, jinak byste byli všichni zavření

Jakub Michálek

PARTIE Terezie Tománkové 24.4.2022

Mezi vládou a opozicí panují v posledních měsících neshody ohledně toho, jak bojovat s proruskými dezinformacemi, které se šíří do kyberprostoru. Poslanec Patrik Nacher (za ANO) v nedělní Partii na CNN Prima NEWS nesouhlasil s rozhodnutím kabinetu vytvořit speciální protidezinformační web, který mimo jiné nabádá veřejnost k nahlašování lživých zpráv. Nacher si za své výroky vysloužil ostrou kritiku od poslance Jakuba Michálka (Piráti).

„Možná ti není příjemné někoho ‚nahlašovat‘, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR,“ radí vládní web Braňme Česko, který „bojuje proti ruským lžím“.

„Projekt Braňme Česko je špatný. Máme zákony, které platí, a lze podle nich postihovat. Nahlašování je eufemismus pro práskačství. Způsobí to pravý opak. Kdo bude kontrolovat a určovat, co je dezinformace? Měl by to být přece soud,“ kritizoval Nacher. Někteří členové opozice varují, že by tento vládní projekt mohl být zneužit pro cenzurování „nepohodlných názorů“.

Šéf pirátských poslanců Michálek však považuje za správné, aby vláda lidi nabádala k upozorňování na prokremelské trolly. „Je to zodpovědnost každého z nás, že nešíříme blbosti na sociálních sítích. Je to zodpovědnost i státu, abychom budovali takové prostředí,“ řekl.

Opozice nesouhlasí ani s plánem vlády nachystat zákon, na jehož základě bude možné vypínat proruské weby. Podle Nachera vláda svými aktivitami, místo toho, aby konkretizovala a zpřísňovala již existující trestné činy, obchází zákony.

Nacher: Případy se většinou odloží

„Když je něco lež, dezinformace nebo dokonce poplašná zpráva, tak je potřeba to stíhat. Pojďme v tomto ohledu i školit orgány v trestném řízení. V současnosti se tím nezabývají. Jsou tu prokazatelné lži a většinou se to odloží,“ prohlásil Nacher.

Michálek Nachera v reakci na to opravil, že lež jako taková – na rozdíl od šíření poplašné zprávy, zpochybňování genocidy či podněcování k nenávisti skupiny osob na základě jejich etnicity – není trestným činem. „Kdyby to tak bylo, už byste všichni byli zavření,“ rýpnul si do hnutí ANO.

Redakci CNN Prima NEWS po vysílání Partie svůj výrok ještě vysvětlil a přidal i konkrétní příklad, kdy podle něj člen hnutí ANO šířil lži.

Michálek: Babiš strašil lidi

„Obecně si myslím, že nikdo z našich politických stran nezpochybňuje genocidu. V minulosti ale ze strany některých poslanců některé výroky podle mě byly na hranici šíření poplašné zprávy. Třeba pokud jde o to, jak pan Babiš v minulé volební kampani strašil lidi, že dostanou migranta do bytu. To byla věc, která neměla s pravdou nic společného, a spousta lidí to vystrašilo,“ dodal šéf poslaneckého klubu Pirátů.

„Pan Nacher říkal, že na lži už jsou tu dnes zákony a je možné to řešit trestným řízením. Chtěl jsem upozornit na to, že ne každou lež je možné takhle řešit. Naopak klasické lži, které vidíme třeba v politice, jsou přesně ty, za které se do vězení nechodí a mají se řešit občansko-právním řízením,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Michálek, jak svá slova myslel.

Šéf pirátských poslanců vzpomněl výroky Andreje Babiše z letošního září, kdy byl ještě premiérem. „Chaty a chalupy migrantům? Nikdy!“ napsal šéf hnutí ANO na Facebook asi dva týdny před sněmovními volbami.

V superdebatě na CNN Prima NEWS pak svůj výrok vysvětlil následovně: „Piráti chtějí sdílet všechno. Mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam nastěhovat nejlíp nějakého migranta. Pan Bartoš je hlavní vítač. Chtěl muslimskou Evropu.“

Tagy: