Co způsobilo smrt novorozence v hnízdě záchrany? Ministr promluvil o závažném pochybení

Babybox na Slovensku

Babyboxy a jejich bezpečnost

Nález mrtvého novorozence v hnízdě záchrany v jedné z bratislavských nemocnic šokoval celé Slovensko. Případem se teď zabývá policie, která zahájila ve věci trestní stíhání. Speciální zařízení, ve kterém se děsivá událost odehrála, je v současnosti mimo provoz. Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský prohlásil, že je v těchto zařízeních potřeba přijmout přísnější opatření, aby se podobná tragédie neopakovala.

Příčinou neštěstí měla být podle informací televize JOJ nefunkční signalizace, která má nemocničnímu personálu okamžitě hlásit přítomnost miminka v inkubátoru. Přestože se hnízdo záchrany nachází hned u vstupu do Národního ústavu dětských chorob v Bratislavě, chlapeček tam údajně ležel bez povšimnutí několik dní.

Bývalý šéf této nemocnice Ladislav Kužela je z tragédie zděšen. Nechápe, jak k tomu mohlo dojít. Podle něj totiž na přítomnost dítěte v inkubátoru upozorňuje hned několik systémů – zvukový alarm a bezpečnostní kamera. Vše je navíc pravidelně kontrolováno zdravotním personálem. „O kontrolách se vedou záznamy. Pokud došlo k nějakému pochybení, tak se to zjistí hned, protože existuje evidence,“ řekl deníku Plus jeden den.

Jeho slova potvrdily také další nemocnice, které provozují tato speciální zařízení pro odložené děti. „V prostorách neonatologického oddělení se dvakrát rozezvučí alarm. Poprvé signalizuje, že je hnízdo otevřené. Druhý alarm o tři minuty na to signalizuje, že je do inkubátoru umístěno miminko,“ popsala mluvčí Fakultní nemocnice v Košicích Monika Krišková. Kromě toho prý zaměstnanci neonatologického oddělení dvakrát denně kontrolují hnízdo záchrany i osobně, a to při nástupu na pracovní směnu v 7:00 a při odchodu v 19:00.

„Neumíme si to vysvětlit. U nás to funguje tak, že první alarm signalizuje na novorozeneckém oddělení, když se otevírá hnízdo záchrany. Pokud by tento alarm selhal, je zde i druhá signalizace. Ta se rozezní, když se otevírají dvířka inkubátoru,“ vysvětlila mluvčí žilinské fakultní nemocnice Lenka Záteková.

Stejně jako v košické nemocnici, se i u nich vedou o všem písemné záznamy. „Vše je zdokumentováno, každá jedna kontrola. Ještě je slyšet i to, když dítě pláče. Jsou zde i záložní zdroje, pokud by vypadla elektřina. Skutečně nechápeme, co se mohlo stát, jsme z toho velmi smutní,“ doplnila Záteková.

Mohla za tragédii rekonstrukce?

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský po tragédii prohlásil, že je třeba fungování hnízd záchrany věnovat větší pozornost. „Musíme přijmout taková opatření, aby se to už nestalo nikde jinde,“ uvedl deníku Plus jeden den Lengvarský. Dodal, že poslední kontrola zařízení byla provedena 13. dubna. Tudíž mělo být zařízení funkční. Mrtvý novorozenec byl v inkubátoru nalezen o pět dní později, tedy 19. dubna.

Deník Pravda upozornil na to, že nemocnice v okolí hnízda záchrany před časem prošla rekonstrukcí. Prezidentka sdružení Šance pro nechtěné Anna Ghannamová se proto obává, že mohlo dojít k porušení signalizace. „Pokud je to tak, je to trestuhodné,“ řekla a vzápětí doplnila, že je třeba počkat na výsledek pitvy. „Vyšetřování není ještě ukončeno, takže nevíme, co přesně se stalo. Opravdu bych počkala na výsledek pitvy, která by měla určit, kdy a na co miminko zemřelo a snad objasní i to, jak dlouho se dítě v hnízdě záchrany nacházelo,“ doplnila Ghannamová.

Případem se teď zabývá policie, která zahájila ve věci trestní stíhání. „V souvislosti s medializovaným případem nálezu těla novorozence bez známek života, které bylo nalezeno v inkubátoru hnízda záchrany, bylo zahájeno trestní stíhání ve věci trestného činu usmrcení. S přihlédnutím k citlivosti případu však jakékoli bližší informace v tomto stadiu řízení nelze poskytnout,“ uvedla slovenská policie.

Po nalezení mrtvého dítěte v bratislavském babyboxu se vůči odkládání nechtěných novorozenců do speciálních schránek zvedla vlna kritiky. Tu krotí zakladatel českých babyboxů Ludvík Hess a připomíná, že do dnešního dne systém zachránil 234 dětí a společnost ho považuje za prospěšný. „Je to velké neštěstí, které se mě hluboce dotýká. Obávám se důvodně, že zpráva o mrtvém děťátku ve slovenském ‚babyboxu‘ může důvěrou v naše zařízení otřást. Aby se něco podobného stalo i u nás, je téměř nemožné. Naše boxy už zachránily stovky životů a doufám, že to tak bude pokračovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zakladatel zdejších babyboxů Ludvík Hess.

Podle informací deníku Nový čas měla maminka zesnulého chlapečka nechat spolu s ním v inkubátoru také lístek s přesným datem a časem jeho narození. Chlapec měl přijít na svět 12. dubna.

Tagy: