Čína chce ukázat, že není jako Rusko. Peking se od Putina vzdaluje, míní analytici

Čínský prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin

Schůzka v saúdskoarabské Džiddě

Schůzka představitelů čtyř desítek zemí v saúdskoarabské Džiddě o mírovém plánu pro válku na Ukrajině ukázala rostoucí nesoulad mezi Čínou a Ruskem. Ve své analýze to uvádí americký Institut pro studium války (ISW). Podle deníku Financial Times byli zástupci Pekingu během jednání konstruktivní a snažili se ukázat, že Čína není jako Rusko. Moskva, jejíž představitelé – na rozdíl od Ukrajiny – nebyli pozváni, obvinila západní země, že se prý schůzkou v Džiddě snaží vytvořit „protiruskou koalici“.

„Pouhá přítomnost Číny na jednání ukazuje, že je Rusko stále více izolované. Průběh schůzky na mě dělal dojem, že se Čína snaží být konstruktivní a chce ukázat, že není jako Rusko,“ citoval deník Financial Times jednoho z přítomných evropských diplomatů. Podle něj zástupci Pekingu rovněž naznačili, že je Čína ochotna zúčastnit se dalších podobných mezinárodních jednání.

ISW ve své analýze uvádí, že schůzka v Saúdské Arábii je důkazem čínsko-ruského nesouladu v otázce budoucího uspořádání Ukrajiny. Podle ISW nelze vztah Moskvy a Pekingu označit jako „přátelství bez limitu“, jak někdy činí Kreml ve své propagandě.

„Přítomnost Pekingu v Džiddě byla vnímána jako velký obrat pro Kyjev a mezi účastníky se stala středobodem akce,“ dodal deník Financial Times. Čínský prezident Si Ťin-pching se přitom od svého nástupu k moci v roce 2012 osobně setkal s Vladimirem Putinem asi 40krát. Vytvořili si spolu silný vztah i díky nedůvěře vůči Západu. Jejich spolupráce se neustále prohlubovala, a to navzdory ruské invazi na Ukrajinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Jihočínském moři to vře: Číňané po Tchaj-wanu začali provokovat Filipínce

Jenže nyní se podle některých analytiků zdá, že Pekingu začíná s Putinem docházet trpělivost. ISW s odvoláním na nejmenovaný ruský zdroj uvedl, že Moskva odmítla dvanáctibodový mírový plán Číny pro válku na Ukrajině z února 2023. Ten čínská delegace znovu představila během rozhovorů v Saúdské Arábii.

Některé čínské elity prý tajně vyjadřují svou nespokojenost s akcemi ruského vedení ohledně války na Ukrajině, píše ISW. Podle CNN také Rusko u svého strategického spojence ztratilo část respektu vlivem vagnerovské vzpoury z konce letošního června. Agentura Reuters rovněž začátkem týdne upozornila, že objem měsíčního ruského exportu do Číny v červenci klesl. Stalo se tak poprvé od vypuknutí invaze.

Schůzka diplomatů a vládních poradců čtyř desítek zemí v saúdskoarabské Džiddě proběhla o víkendu. Jednání sice skončila bez konkrétní dohody, podle Saúdské Arábie se však jednotlivé státy shodly na tom, že budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnutí míru.

Zástupci Kyjeva jsou spokojeni

Kromě Číny a Saúdské Arábie se schůzky zúčastnili také zástupci Turecka, Indie, Brazílie či Jihoafrické republiky. Nechyběli ani představitelé západních zemí včetně USA. Českou republiku v Džiddě zastupoval náměstek ministra zahraničí Jan Marian. Pozvánku obdržela i napadená Ukrajina. Naopak Rusko, které invazi v únoru 2022 rozpoutalo, přizváno nebylo.

Západní země a Ukrajina doufají, že shromáždění dopomůže k větší izolaci ruského agresora. Velké státy rozvojového jihu totiž na rozdíl od Západu zaujímají k válce na Ukrajině spíše neutrální postoj. Ač samotnou ruskou agresi většinou odsoudily, neuvalily na Moskvu sankce.

Ukrajina, kterou během jednání zastupoval šéf kanceláře Volodymyra Zelenského Andrij Jermak, znovu prosazovala vlastní plán představený loni na listopadovém summitu G20 na Bali. Hlavním bodem tohoto dokumentu je požadavek na stažení ruských vojsk z celého území Ukrajiny a rovněž zřízení tribunálu pro souzení ruských válečných zločinů. Kyjev doufá v mezinárodní mírový summit, který by jeho návrh přijal.

Shoda na respektování suverenity Ukrajiny

Svůj plán na urovnání konfliktu na Ukrajině představila také Saúdská Arábie. Její návrh zahrnuje podmínku územní celistvosti Ukrajiny, uzavření příměří, zahájení mírových jednání pod dohledem OSN a výměnu zajatců. Zelenskyj v reakci na plán Rijádu zmínil, že „existují různé kontinenty a politické přístupy ke globálním záležitostem, ale všechny spojuje priorita mezinárodního práva“.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry brutálního střetu u Bachmutu. Ukrajinský voják se nevzdal ani se zakrvácenou rukou

Andrij Jermak označil víkendová jednání v Džiddě za pozitivní. „Měli jsme velmi produktivní konzultace o principech, na nichž by měl být vybudován spravedlivý a trvalý mír,“ řekl podle Financial Times. Dle dalšího evropského diplomata existuje ze strany všech delegátů „široká shoda na respektování územní celistvosti a suverenity Ukrajiny“.

Moskva jednání v Džiddě ostře kritizovala. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden obvinila západní mocnosti, že se schůzkou snaží vytvořit „protiruskou koalici“.

Tagy: