Mlhy, mráz a na některých místech sníh. Koncem týdne se výrazně ochladí

Sníh

Počasí 16.11.2020 8:35

Tento týden se bude výrazně ochlazovat. Na jeho počátku teploty ještě dosáhnou 8 až 12 °C, což jsou přibližně 4 stupně nad průměrem poloviny listopadu. Během víkendu meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale očekávají výrazné ochlazení v podobě mrazu, srážek a na některých místech může začít sněžit.

V pondělí bude většinou zataženo, na Moravě místy mlhy. Někde se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Během dne se oblačnost bude od západu protrhávat a srážky se vyskytnou jen ojediněle. Večer na západě a jihozápadě Čech bude místy pršet, převážně na horách. Teploty vystoupí na 8 až 12 °C, v 1 000 m na horách bude kolem 4 °C. Vát bude mírný jižní vítr, který se bude během dne měnit na jihozápadní.

Na státní svátek, tedy úterý, meteorologové hlásí převážně oblačno, ojediněle s přeháňkami. Na severu bude postupně až zataženo a místy se objeví slabý déšť. Ranní minima klesnou na 6 až 2 stupně, ale odpolední teploty vystoupají na 7 až 11 °C. Vát bude mírný západní vítr, který se v Čechách bude měnit na jihozápadní. Večer zeslábne.

Ve středu bude zpočátku oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytne slabý déšť. Během dne ale bude oblačnosti ubývat na polojasno až skoro jasno. Večer se může ojediněle vytvářet nízká oblačnost, a to zejména na Moravě. V noci teploty klesnou na 5 až 1 °C, přes den vystoupí na 9 až 13 °C. Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr.

Ve čtvrtek by mělo vysvitnout slunce. ČHMÚ hlásí polojasno nebo skoro jasno, místy nízkou oblačnost nebo mlhy. Během odpoledne a večera se bude ochlazovat, od západu bude přibývat frontální oblačnost a místy se objeví déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, v Čechách ojediněle až -1 °C. Nejvyšší denní teploty stoupnou na 8 až 12 °C, v místech s nízkou oblačností ale jen kolem 6 °C. Bude vát mírný jižní vítr.

Mráz a sníh

Pátek přinese oblačnou až zataženou oblohu s přeháňkami nebo deštěm, od středních poloh půjde o déšť se sněhem, na horách začne sněžit. Nejnižší noční teploty mají být 7 až 3 °C a nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Objeví se mírný západní až jihozápadní vítr.

O víkendu bude podle meteorologů většinou oblačno. Místy se objeví přeháňky, od středních poloh budou opět smíšené se sněhem nebo jen sněhové. V neděli večer bude podle ČHMÚ přibývat oblačnost. Místy se objeví déšť, ojediněle bude mrznout a ve vyšších polohách sněžit. Nejnižší noční teploty meteorologové předpokládají na 1 až -4 °C a nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C.

Tagy: