Moc jsem se bál. Malý hrdina, který sám přišel z Ukrajiny na Slovensko, promluvil pro CNN

Teprve 11letý Hasan přešel z Ukrajiny na Slovensko úplně sám.

Malý Ukrajinec, který utekl sám na Slovensko, promluvil pro CNN

Jeho příběh obletěl celý svět a ačkoliv plně ukazuje hrůzy války, má šťastný konec. Před pár dny se teprve 11letý Hassan z Ukrajiny vydal sám na cestu na Slovensko. Nyní poprvé promluvil, a to pro americkou televizní stanici CNN. V rozhovoru malý hrdina popisuje svůj osud na cestě do slovenského bezpečí z válkou zkoušené Ukrajiny.

„Velmi jsem se bál. Cítil jsem se hrozně. Chtělo se mi brečet, protože jsem byl vždycky se svojí maminkou a tohle bylo poprvé, co jsem od ní musel jet pryč,“ popisuje v rozhovoru pro CNN malý Hassan.

Teprve 11letý hoch se na začátku března sám vydal na Slovensko vlakem. Na něj ho v Záporoží posadila jeho matka, aby ubyl před válkou v bezpečí. „Řekl jsem jí, že všechno bude v pořádku, že si tím jsem jistý. Všichni lidé se báli kvůli válce a bylo těžké jet Ukrajinou,“ říká Hassan.

Matka mu před odjezdem popřála mnoho štěstí a řekla mu, aby nebyl smutný a nebrečel. „I tak jsem byl smutný,“ přiznává ukrajinský chlapec se syrskými kořeny. S sebou měl jenom tašku, pas a na ruce napsané telefonní číslo.

Ve vlaku ho našli celníci. Když zjistili, že je zcela sám, vzali ho za ruku a pomohli mu dostat se přes hranice na Slovensko. Místní policisté ho označili za hrdinu, přičemž si je získal svým odhodláním a nebojácností.

Matka nejela kvůli péči o babičku

Ačkoliv jsou Hassanovy zkušenosti v tak útlém věku poněkud drsné, jeho příběh má relativně šťastný konec. Jeho maminka i sourozenci za ním před pár dny dorazili na Slovensko, a tak se znovu shledali.

„Nemohla jsem opustit svoji matku. Je jí 84 let a bez pomoci se nepohybuje, tak jsem syna posadila na vlak, aby jel na slovenskou hranici, kde ho vyzvedli lidé s velkým srdcem. Chtěla bych jim vyjádřit upřímný vděk – všem slovenským pohraničníkům a dobrovolníkům ze Slovenska, kteří ubytovali mé dítě a pomohli mu samotnému přejít hranici,“ děkuje dojatá nyní Hassanova maminka.

Sourozenci věřili Hassanovi

Jeho sourozenci CNN řekli, že o malého brášku sice měli strach, ale zároveň v něj věřili. „Věřila jsem, že pak bude znovu s námi, protože je velmi chytrý a taky měl sebou telefon. Mohl nás zavolat a my bychom mu pomáhali,“ říká jeho starší sestra Kinana s tím, že až poté, co ho znovu potkala, byla zcela v klidu.

Podobně hovoří i další z Hassanových sester. „Teď už jsme vážně v klidu. Byli jsme pospolu celý náš život, tak jsme se báli, když jsme byli od sebe,“ říká pro CNN Luna.

Nebylo to poprvé, co jejich rodina prchala před válkou. „Před lety museli náhle opustit Sýrii. Otci se to nepodařilo. S mámou se děti usadily v její vlasti na Ukrajině,“ informovala na svém Facebooku slovenská policie. Rodina je nyní znovu pohromadě.

Tagy: