CNN: Moskva chce u Bachmutu zostudit Prigožina. Ukrajinci řeší problémy s plýtváním munice

Moskvě se nelíbí aktivity vůdce vagnerovců Jevgenije Prigožina, Kreml chce proto využít bitvy o Bachmut k potlačení důležitosti jeho žoldáků. Vyplývá to z analýzy americké CNN. I Ukrajinci ale mají své problémy. Západ upozorňuje, že Kyjev pálí munici příliš překotným tempem, což může ohrozit efektivitu chystané protiofenzivy.

Z Bachmutu je symbol, kterého se Ukrajinci nechtějí vzdát. Město, které je v ruském obležení dlouhé měsíce, se stalo ztělesněním kyjevského odporu. V posledních týdnech ale začínají západní experti upozorňovat, že se ho snaží obránci držet možná až příliš tvrdohlavě.

Samotná strategická významnost Bachmutu totiž není nijak zásadní. Ukrajinci v současnosti s největší pravděpodobností ovládají už jen část města, východ Bachmutu zabírají Rusové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po Polsku i Slovensko. Na Ukrajinu pošle třináct stíhaček MiG-29. Budou zničeny, varoval Kreml

Klíčovým typem vojenské techniky v bitvě o Bachmut je artilerie. Ukrajinci podle listu The New York Times vypálí každý den tisíce dělostřeleckých nábojů. Zásoby munice se tak povážlivě tenčí.

Plýtvání v osudovou chvíli?

„Ukrajinští spojenci nemají dost munice na to, aby stihli vyvažovat tempo, s jakým Kyjev náboje pálí. Západní výrobní kapacity se sice zvyšují, ale potrvá měsíce, než bude nábojů tolik, kolik Ukrajinci potřebují,“ uvedl list The New York Times.

Podle něj Ukrajinci pálí až příliš mnoho munice a vzrůstá tak riziko, že jí nebudou mít dostatek při chystané jarní protiofenzivě. Američané měli Ukrajince doslova upozornit na to, že „v klíčový moment plýtvají municí“.

„Ukrajinské ztráty jsou navíc tak vysoké, že se velitelé budou muset rozhodnout, jestli pošlou další jednotky na obranu Bachmutu, nebo je využijí při jarní ofenzivě,“ uvedl americký list s odkazem na tajné vládní zdroje.

Prigožin slábne?

Problémy ale mají i na druhé straně fronty. Množí se spekulace, že Moskvu přestalo bavit vystupovaní oligarchy Jevgenije Prigožina, který vede Vagnerovu skupinu a stylizuje se do role odpůrce establishmentu. Podle americké CNN se Kremlu tak trochu hodí, že se bitva o Bachmut proměnila v masakr, ve kterém umírá mnoho vagnerovců. Prigožinova politická síla tím upadá.

„Vynaložil velké prostředky k naverbování až 40 tisíc vězňů, které vrhl přímo na bitevní pole. Jenže po měsících urputných bojů a velkých ztrátách má teď Prigožin problémy při doplňování prořídlých řad vagnerovců. Mezitím obviňuje ruské ministerstvo obrany z toho, že se jeho síly snaží utlumit,“ napsala CNN.

Americký Institut pro studium války informoval, že Prigožin v tomto ohledu není tak úplně paranoidní. „Ministr obrany Sergej Šojgu zřejmě záměrně využívá příležitosti nasadit u Bachmutu elitní jednotky vagnerovců i vězně, a to ve snaze oslabit Prigožina a zmařit jeho ambice na získání většího vlivu v Kremlu,“ informoval Institut pro studium války.

CNN soudí, že ministerstvo obrany kritikou vagnerovců odvádí pozornost od neúspěchu vlastních konvenčních jednotek, které naposledy utrpěly těžké ztráty při snaze prorazit ukrajinské pozice u Vuhledaru.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Rusko munice Vagnerova skupina dělostřelectvo Bachmut Jevgenij Prigožin