Na Evropu se ženou extrémy: „Sněhová bomba“ i medikán. Přinesou mráz, bouřky a vítr

O halloweenském víkendu sevře Velkou Británii zima. Podle britských médií mohou teploty klesnout až k -5 °C a v některých oblastech varují meteorologové před sněhovou nadílkou. Jih Evropy oproti tomu zasáhne takzvaný medikán, který přinese déšť, vítr a bouřky.

„Sněhová bomba“ dorazí o víkendu, kdy budou mnozí lidé slavit Halloween. Zasáhnout má zhruba 12 oblastí Spojeného království. S odkazem na meteorology o tom informoval server The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Citelné ochlazení a sněžení, odhadli experti zlom v počasí. Kdy k němu v Česku dojde?

Zároveň napsal, že Brity zároveň čeká prudké ochlazení a zřejmě i sněžení. Teploty půjdou pod bod mrazu a mohou klesnout až na -5 °C. Na zimu by se podle webu měla připravit zejména města v severním Skotsku, jako Talmine, Tongue, Kylesku nebo Ullapool. Web Birmingham Live na halloweenské koledníky apeluje, aby se pořádně oblékli.

A zatímco na severu Velké Británie hrozí mrazy, jih Evropy se připravuje na jiné, ale podobně extrémní počasí – míří sem další medikán. Ten přinese zejména do Itálie silný vítr a množství srážek, jak napsal server iMeteo. O nadcházejícím víkendu by mohlo spadnout až 400 mm srážek. Bouřky očekávají hlavně na Sardinii a v Piemontu, Toskánsku a Ligurii.

Podle webu AccuWeather ale může počasí potrápit také Španělsko, Francii, Chorvatsko nebo Srbsko. I v těchto zemích hrozí silné bouřky, vítr a časté mlhy.

Medikán neboli středomořský tropický cyklón vzniká působením teplotních rozdílů. Většinou se vytváří v momentě, kdy se nad Středozemní moře dostane studený vzduch ze severu. Medikány jsou stále častějším jevem. Ten, který nyní pravděpodobně zasáhne Itálii, bude už druhý v pořadí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Oscar si na Kubě vyžádal šest obětí. Země čelí blackoutům, Havana je ochromena

Tagy: