Chléb by měl stát 60 Kč. Zdražování ještě v koncové ceně není, přiznal zástupce pekařů

360° (614)

Mnohé domácnosti už pocítily zdražování potravin a musí přemýšlet, co do svého nákupního košíku nakonec hodí. Jenže může být ještě hůř. Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Bohumil Hlavatý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornil, že například do ceny chleba se ještě raketový nárůst cen energií definitivně nepromítl.

Spotřebitelské ceny v květnu vzrostly o 16 procent. Růst cen mouky v pátém měsíci roku 2022 meziročně zrychlil na 64,6 %, v současnosti je to podle Hlavatého už přes 100 %. U másla se jedná zhruba o 52 %, u polotučného trvanlivého mléka asi 42 % a v případě vajec přibližně 34 %.

„Pekaři mají dvojnásobně dražší vstupy než před rokem. Musí se to promítnout do koncových cen pečiva, ale ještě se tak nestalo. Zdražili jsme o 30 až 36 %, vstupy ale vzrostly o 80 % a všechno zatím doháníme,“ uvedl Hlavatý ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nikdo podle něj neví, kolik lidé za chléb nebo rohlík zaplatí třeba za měsíc. Pekaři totiž netuší, za kolik v té době nakoupí plyn nebo pšenici. „Kdybychom zdražení vstupů promítli hned teď, bude stát chleba více než 60 korun,“ dodal ředitel Hlavatý.

Čeští zemědělci rýžují zlato

Fenoménem posledních týdnů se stali obchodníci z Afriky a Blízkého východu, kteří začali objíždět Českou republiku s nabídkami výkupu, kterým se nedá odolat.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy na tom tuzemští pěstitelé neskutečně vydělávají. „Je to mouka z loňské pšenice. Čeští zemědělci rýžují zlato, vydělávají obrovské peníze za levnou mouku z minulého roku,“ řekl.

Měl na mysli velké zemědělce, kteří prý umí dokonale makat, ale vyvolávají paniku. „Vykřikují, že chleba bude brzy stát 200 korun. Šíří strach. Je to nástroj, jak natáhnou ruku k ministru zemědělství, aby jim dal další dotace,“ rozčílil se Prouza. Hlavatého obor se prý také snaží s resortem komunikovat a situaci řešit, jenže ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jim údajně zatím neposkytl kloudnou odpověď.

Hlavatý se netajil tím, že ceny pekařských a cukrárenských výrobků budou dále stoupat. Vysoké ceny energií a plynu ale mají samozřejmě dopad i na samotné provozovny. Některé pekárny tak budou muset ukončit provoz, protože situaci ekonomicky neutáhnou.

Chleba se některým nevyplatí péct

„Plyn šel nahoru obrovským způsobem, u pekáren bylo průměrné navýšení 300 procent. Někdo má ještě fixní ceny z minulého roku, někdo ale dává až o tisíc procent více. Pekárna ze západních Čech platila denně 15 tisíc, teď 187 tisíc. Sáhla do finančních rezerv a nejspíše přestane péct chleba, kde je marže nejmenší,“ prozradil Hlavatý.

Nejvíce ohrožené jsou středně velké pekárny, které prodávají standardní výrobky jako chléb a rohlíky. To, že zmíněné potraviny na trhu vůbec nebudou, se nejspíše nestane. Podle expertů se ale může stát, že po krachu provozoven se bude například chléb vozit klidně 200 kilometrů.

„Bude dražší a nebude čerstvý. Mohou u nás zůstat třeba dva až tři velcí výrobci, kteří budou rozvážet po celé republice. To se samozřejmě opět promítne do koncové ceny výrobku,“ doplnil ředitel pekařského svazu.

Tagy: