Pánek: My se s krizí vyrovnáme, ale mnoho lidí žije z ruky do pusy, práci nedostanou

Šimon Pánek

K věci 6.1.2021

Koronavirová pandemie uvrhla a ještě uvrhne do problémů velké množství lidí. Pomoci se jim snaží nezisková organizace Člověk v tísni. Od počátku pandemie distribuuje potravinové balíčky či pomáhá pro děti zorganizovat distanční výuku, řekl v pořadu K věci zakladatel a výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

„Loňský rok byl o něco náročnější, na druhou stranu jsme zvyklí pracovat v krizových situacích, ať už to jsou války, zemětřesení, nebo málo rozvinuté země, které se velmi liší od toho, jak tady žijeme my. Koneckonců jsme během povodní v Česku za posledních 20 let pracovali pětkrát,“ odpověděl Pánek na otázku, jaké změny přinesl pro organizaci Člověk v tísni rok 2020.

V pořadu K věci také uvedl, že s příchodem pandemie a prvního lockdownu se pracovníci hlavně snažili zajistit fungování své organizace. „Velmi rychle jsme si uvědomili, že děláme v Česku i ve světě řadu věcí, které budou v souvislosti s příchodem koronaviru stále více potřeba, například osvěta, hygiena či podpora zdravotnictví. Také podpora těch nejchudších a nejzranitelnějších skupin,“ popsal Pánek a dodal, že krize dopadá nejvíce právě na tyto skupiny.

Pomoc nejchudším

„My se s tím nějak vyrovnáme, protože máme rezervy, vzdělání či schopnost a možnost pracovat on-line, ale takoví lidé jako námezdní dělníci, kteří dostávají práci na několik týdnů či dnů, práci nedostanou. Jsou tak chudí, že nemají rezervy na více než pár týdnů, jsou to rodiny, které žijí z ruky do pusy,“ vysvětlil Pánek. Právě na pomoc těmto skupinám zavedla společnost Člověk v tísni potravinové balíčky.

Na jaře organizace vyhlásila sbírku SOS Česko, během které se podařilo vybrat 20 milionů korun. „Kromě toho jsme vybrali také dary, celkově se vybralo přes 60 milionů. Díky tomu můžeme pracovat na našich třech hlavních pilířích až do poloviny roku 2020,“ vysvětlil Pánek. Mezi hlavní pilíře patří vzdělávání, které je určeno hlavně dětem, učícím se nyní on-line.

„Jsou rodiny, které počítač nemají, proto jsme jim například množili úkoly a předávali rodinám v igelitkách. Poté jsme se jim také snažili zajistit počítače, konektivitu i on-line doučování. Asi největšího úspěchu jsme dosáhli v poslední době, kdy se nám podařilo přesvědčit fakulty, aby daly svým studentům kredity za to, že budou doučovat děti on-line,“ prohlásil Pánek.

Druhým pilířem je pak dluhové a finanční poradenství. „Dostali jsme na to velmi velkorysý dar od jedné nadnárodní počítačové společnosti, která nám věnovala 25 milionů korun na to, abychom mohli tuto službu poskytovat zdarma. První, co jsme udělali, je, že jsme se podívali na mapu Česka, a zjistili, že existuje 60 mikroregionů, kde není k dispozici poradenství zdarma,“ popsal Pánek.

Rozšířili proto své pole působnosti, zvýšili také počet pracovníků na lince pomoci. Zájem o toto poradenství se podle Pánka zvyšuje ve stovkách procent. Třetím pilířem činnosti Člověka v tísni je nyní sociální práce.

Rozhovor Martiny Kuzdasové se Šimonem Pánkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: