Pozor na balenou rybu z českých obchodů, varuje inspekce. Obsahuje nebezpečného parazita

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém portálu Potraviny na pranýři upozornila na nebezpečnou potravinu, na níž narazila v prodejně Tesco na Praze 10. Jedná se o vakuově balenou rybu – hejka uzeného, která měla obsahovat nebezpečného parazita.

Konkrétně se jedná o potravinu z Rybářství Chlumec nad Cidlinou, prodávanou pod šarží L: 240401 a L:240805, s datem použitelnosti do 12. února 2024 a 15. března 2024. Tento výrobek by se tedy už neměl vyskytovat na pultech obchodů, nicméně lidé ho stále mohou mít doma v mrazáku. Inspekce před jeho konzumací varuje.

ČTĚTE TAKÉ: Termixy pochybné kvality na českém trhu. Globus oblíbený dezert stahuje, na které dát pozor?

„Ve výrobku byla zjištěna přítomnost parazitických červů Anisakidae. Na trh k lidské spotřebě nesmějí být uvedeny produkty rybolovu, které jsou viditelně napadeny parazity,“ uvedla SZPI na webu.

Anisakidae patří do čeledi hlístic parazitujících na vodních organismech, zejména na rybách a vodních savcích. Při konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelně zpracovaného rybího masa ale mohou být přeneseny i na člověka a způsobit mu onemocnění známé jako anisakióza nebo anisakidóza, které má příznaky podobné otravě jídlem – nevolnost, zvracení a průjem. Ve většině případů červ po několika dnech uhyne a příznaky pak vymizí, uvádí studie zveřejněná v odborném časopise Global Change Biology.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Restaurace nemají důvod zlevňovat, míní Pohlreich. Úroveň gastronomie se ale zlepšila

Tagy:
konzumace Tesco Státní potravinářská inspekce potravina jídlo a pití Rybářství Chlumec nad Cidlinou Anisakidae anisakidóza hejk uzený