Na splátku průměrné hypotéky už padne přes 23 tisíc. Kdy úvěry na bydlení zlevní?

Rozestavěný dům

Průměrná nabídková úroková sazba u hypotečních úvěrů se přehoupla přes šestiprocentní hranici. Úvěry na bydlení jsou tak nejdražší za posledních 13 let. Nově složená bankovní rada České národní banky by mohla být garantem, že hypoteční sazby po nějakou dobu nevzrostou. Záležet ovšem bude na vývoji inflace.

Ještě do konce června se dala bezpečně sehnat hypotéka s úrokovou sazbou pod šesti procenty. Nyní už je něco takového prakticky nemožné. Podle Fincnetra Hypoindexu se průměrná nabídková úroková sazba u hypotečních úvěru v červenci vyšplhala na 6,24 procenta. To je o 0,53 procentního bodu více než před měsícem.

Na vině poměrně prudkého zdražení úvěrů na bydlení je rozhodnutí bankovní rady České národní banky z 22. června o dalším zvýšení úrokových sazeb. Vedení ČNB ještě ve starém složení dalo zelenou růstu základní úrokové sazby na rovných sedm procent. „Po červnovém skokovém zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB reagovala již většina bank zvýšením hypotečních sazeb,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Kam až sazby vyrostou?

Podle Sýkory se „snad začíná blýskat na lepší časy“. Analytik se odvolává na prohlášení nového guvernéra České národní banky Aleše Michla při svém jmenování. „Uvedl, že nehodlá pokračovat ve zvyšování základních sazeb,“ dodal Sýkora. Jenže zároveň upozornil, že nastavování úrokových sazeb nemá v kompetenci samotný guvernér, ale celá bankovní rada.

„Myslím, že pro další měsíce můžeme očekávat alespoň stagnaci sazeb a ne jejich další zvyšování. Otázkou i nadále zůstává, zda zásadnější obrat ve vývoji sazeb hypoték, který se očekával podle původních předpovědí na počátku příštího roku, se nám spíše neposouvá minimálně do druhé poloviny roku 2023, či spíše na jeho konec,“ uvedl dále Sýkora.

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka jsou ale úvahy o zlevnění hypoték v současnosti předčasné. „Domnívám se, že úrokové sazby u hypoték se budou držet přibližně jeden procentní bod nad základní sazbou České národní banky,“ řekl před časem CNN Prima NEWS. To tedy znamená, že není vyloučen pokračující růst hypotečních sazeb k osmi procentům. Na druhé straně jsme v dosavadním průběhu roku svědky poklesu zájmu o hypoteční úvěry, což dokládá objem i počet poskytnutých hypoték. Podle indexu Hypomonitor České bankovní asociace se objem poskytnutých úvěrů na bydlení od ledna do května meziročně snížil asi o 45 procent.

Měsíční splátka nad 23 tisíci

Zdražování hypoték se pochopitelně promítá také do výše měsíčních splátek. Hypotéka v objemu 3,5 milionu korun poskytnutá do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (takzvané LTV) při tříleté fixaci a se splatností 25 let dnes už vyjde měsíčně na 23 074 korun.

„Klienti, kteří chtěli uzavřít ať už novou smlouvu, či prodloužení kontraktu na další fixační období, musí opět sáhnout hlouběji do kapsy. Například na průměrné hypotéce na 3,5 milionu korun se splatností 25 let je to o neuvěřitelných 8 100 korun více při refixaci hypotéky z června 2017,“ uved Jiří Sýkora.

V červnu 2017 byla průměrná úroková sazba hypoték na úrovni 2,04 procenta. Podobné úrovně dosahovaly úrokové sazby hypoték ještě v první polovině loňského roku. Jen za poslední rok se měsíční splátka průměrné hypotéky zvýšila o více než 7 000 korun. Nejvýrazněji ale podražila měsíční splátka za poslední měsíc, a to o 1 148 korun.

Tagy: