Nakupování v Německu je perverze. Češi se nechávají holit jako ovečky, nechápou ekonomové

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková

Co na to vaše peněženka 20.10.2022

Nakupování Čechů v Německu je podle Ilony Švihlíkové „ekonomická perverze“. Lukáš Kovanda dodává, že se čeští zákazníci nechávají „holit jako ovečky“. Ekonomičtí experti to uvedli v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vláda svou špatnou komunikací vytváří nejistotu v ekonomice,“ tvrdí Ilona Švihlíková. Ekonom Lukáš Kovanda si myslí, že vysoká inflace souvisí se závislosti zemí východní Evropy na průmyslu, který je energeticky náročnější než služby.

Švihlíková také kritizovala chaotickou komunikaci vlády v souvislosti se zaváděním opatření, která mají zmírnit ekonomickou krizi. „Komunikace opatření samotných je nešťastná. Vláda tím podkopává svoji vlastní pozici a vytváří nejistotu v ekonomice. Firmy neví, co mají očekávat, a omezují výdaje a investice. Netuší ani domácnosti. Ekonomice to neprospívá a vláda nahání sebe sama do pasti,“ říká ekonomka.

Kovanda se zmínil také o inflaci, která v Česku roste pátým nejrychlejším tempem mezi členskými státy Evropské unie. Připomněl, že v západních zemích je zdražování pomalejší než ve státech nacházejících se blíže k Ukrajině. „Více než s geografickou blízkostí Rusku však vysoká inflace souvisí s tím, že to jsou země bývalého východního bloku, kde má průmysl stále velký podíl na ekonomice. Oproti tomu na západě mají větší podíl služby. Průmysl je totiž energeticky náročnější, takže drahé energie se v něm promítnou dříve,“ uvedl.

Ekonomická perverze

Ekonomové ve vysílání CNN Prima NEWS komentovali také vysoké marže u českého zboží. „Jedním ze signálů, že trh není dlouhodobě v pořádku, je dojíždění českých občanů za levnými nákupy do Polska, ale hlavně do Německa. Jezdíme nakupovat do země, která má 2,5krát větší mzdy. Je to ekonomická perverze,“ domnívá se Ilona Švihlíková.

Lukáš Kovanda si myslí, že Češi vysoké ceny zbytečně tolerují. „Je to situace, která ukazuje, že se čeští zákazníci nechávají holit jako ovečky a nevytvářejí dostatečný tlak, aby ceny klesaly,“ dodal.

Ukončení zmrazení platů vrcholných politiků a jejich následný růst podle odborníků nemá makroekonomický význam. Rozhodnutí však vysílá špatný signál směrem k veřejnosti, která tak ve vládu ztrácí důvěru.

Na celou debatu se může podívat v úvodním videu.

Tagy: