Násilník využil chemoterapii k útěku z vězení. Dopadnout v autobuse ho pomohli cestující

Ve valdické věznici se pokusil o útěk pětatřicetiletý muž, který si odpykává trest za vraždu

Jan Novák využil chemoterapii k útěku z vězení

K útěku ho hnala vůle nezemřít ve vězení. Takovou obhajobou se snažil zmírnit trest pro Jana Nováka jeho advokát. Brutální násilník před více než sedmi lety převezl policisty přímo v onkologické ambulanci nemocnice v pražské Krči. Na jeho útěk, který skončil díky cestujícím v linkovém autobuse, upozorňuje pravidelný seriál Zvlášť závažné zločiny.

Jan Novák se násilí rozhodně neštítil. Podle tehdejších obžalob šlo o narkomana, který přepadával své oběti jen kvůli penězům. Ty pak utrácel za drogy. Navíc často cestoval a pro policisty tak nebylo vůbec jednoduché ho dopadnout. V únoru roku 2014 udeřil během několika hodin hned třikrát. Ve Štúrově ulici v Praze nejprve napadl prodavače večerky. Surově ho zbil a okradl. Jen o pár minut později zbil servírku v nedaleké čínské restauraci a nakonec si za oběť vyhlédl nic netušící ženu na ulici. Krátce nato odcestoval do Velké Británie a policisté ho dopadli až o pár týdnů později, přímo na hraničním přechodu v Rozvadově, když se vracel zřejmě znovu loupit.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Novák svými loupežemi porušil podmínku, kterou mu soud dříve stanovil, a putoval za mříže. K tomu si vyslechl rozsudek osm a půl roku za své několikahodinové řádění. Řešil ovšem ještě jiné potíže. Ty se týkaly jeho zdravotního stavu. Z pankrácké věznice ho dozorci museli vozit do Thomayerovy nemocnice. Na onkologickém oddělení se podroboval chemoterapii. Zřejmě právě rakovina ho nutila stále častěji myslet na to, jak by se zpoza mříží dostal zpátky na svobodu. Lékaři mu nedávali moc nadějí. Rakovina v posledním stadiu mu predikovala údajně jeden rok života. Nakonec paradoxně k útěku právě své onemocnění využil.

Zvlášť nebezpečný, přesto bez dozoru

Bylo 25. listopadu roku 2014, když eskorta vězeňské stráže zaparkovala u onkologického oddělení v Krči. Uvnitř auta seděl Jan Novák. Dobře věděl, co ho čeká. Nemocniční chodby a zvyky lékařů i dozorců znal z minulé návštěvy onkologie dobře. Tentokrát to měla být jeho druhá chemoterapie. Členové stráže, kteří měli zrovna službu, podle pozdějších výpovědí netušili, že jde o zvlášť nebezpečného vězně. Tehdy si jeden z dvojice vyřizoval telefon na chodbě nemocnice a druhý odešel v klidu na toaletu. „Přiznávám, že v době, kdy jsem v rámci telefonátu vyšel na chodbu, jsem se do pokoje nedíval. Dveře byly přivřené,“ tvrdil během soudního líčení dozorce. Toho dokázal Jan Novák využít dokonale. Nehledě na chemoterapii prolezl oknem ve druhém patře nemocnice a seskočil z výšky několika metrů na zem. Svoji chybu si dozorci uvědomili příliš pozdě. „Byli jsme v šoku, vyběhli jsme ven a ptali se lidí, zda někoho neviděli,“ dodal později jeden z dvojice strážných.

Hledali ho i v zahraničí

Thomayerova nemocnice i přilehlý Kunratický les byly během několika málo minut v obležení policie. Psovodi pročesávali les, okolními ulicemi projížděly hlídky v autech. Novináři se tísnili před branou do nemocnice a zjišťovali aktuální informace. Zajímalo je hlavně, jak moc nebezpečný by uprchlý vězeň mohl být. Když se to první štáby dozvěděly, Jan Novák už byl daleko za nemocnicí.

Z neznámého lupiče se během jediné noci stala osoba, kterou znala celá republika. Jeho tvář plnila přední stránky novin i večerní relace televizních zpravodajství. Novináři se postupně dozvídali detaily  případů, které měl na svědomí i samotného útěku z nemocnice. Údajně měl být domluvený se známým z pražské Zbraslavi, u kterého krátce po útěku našel útočiště. V nemocnici na sobě měl totiž jen vězeňské pyžamo a potřeboval se tedy rychle převléct. Policisté navíc zalarmovali i své kolegy v zahraničí. Jan Novák měl totiž kontakty ve Velké Británii a v Německu. Často tam cestoval a tak detektivové předpokládali, že by z Česka mohl odjet. „Můj klient má rakovinu. Je známo, že takové onemocnění může skončit smrtí. K útěku ho hnala vůle nezemřít ve vězení, prožít pár posledních měsíců plnohodnotný život a třeba i napravit to, co spáchal,“ prozradil později advokát uprchlého vězně. Kriminalisté po uprchlém vězni usilovně pátrali, sledovali místa, která by mohl navštívit a sázeli také na média. To se jim nakonec vyplatilo.

Dojel autobusem do „zastávky věznice“

K dopadení Jana Nováka totiž přispěli lidé, kteří si uprchlého vězně všimli. Policisté totiž zveřejnili hned několik podobizen násilníka. Předpokládali totiž, že mohl změnit účes a začít nosit třeba falešné dioptrické brýle. Lidé si podezřele vypadajícího muže všimli v linkovém autobusu nedaleko Kostelce nad Černými Lesy a zalarmovali policisty. Dvojice mužů zákona pak nenápadně přistoupila na jedné ze zastávek do autobusu. Nováka pak zatlačili do opěradla a přinutili ho se vzdát. I přesto, že měl u sebe nůž, nezmohl se na větší odpor. Někteří cestující popisovali, že se krátce vzpouzel.

Ještě večer ho policisté převezli do pankrácké věznice. Převoz doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Vypátraný vězeň dostal i neprůhledné brýle, aby ztratil orientaci. Navíc ho hlídala po zuby ozbrojená policejní jednotka. A stejně přísná opatření platila i během následujících soudních jednání. Tam si Jan Novák vyslechl rozhodnutí o zpřísnění svého trestu o další dva roky. Dozorci, kteří podcenili v nemocnici jeho schopnosti, skončili s podmínečnými tresty.

Tagy: