Nechodíte na preventivní prohlídky? Připlatíte si, navrhuje ministerstvo. Šmucler zuří

Nechodíte k lékařům na preventivní prohlídky? Pak zbystřete. V budoucnu byste na to mohli doplatit, a to doslova. Lidem, kteří neřeší preventivní prohlídky, by se mohlo zvýšit zdravotní pojištění. Počítá s tím jeden z návrhů ministerstva financí. Situací kolem jednání s pojišťovnami je přitom znechucen prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že nechápe, proč pacienti zdravotní pojištění vůbec platí.

Ve čtvrtek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) informaci o vyšším zdanění těch, kteří nechodí na preventivní prohlídky, mírnil. „V pracovních skupinách komentujeme různé návrhy odborníků, včetně těch ze zdravotnictví. Je to jedna z variant, o které odborníci dlouho mluví,“ uvedl.

Až několik stovek korun měsíčně víc od těch, kteří zanedbávají preventivní prohlídky – takový návrh představil U Kulatého stolu Zdravotnického deníku přímo poradce ministra financí Martin Šamaj. Jenomže lékařská péče není ve všech regionech stejně dostupná. „Už osm let nemám zubaře. Nikdo mě nechce vzít a nejsou,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS jeden z oslovených mužů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjura chce léčit rozpočet na úkor „zlobivých“ řidičů či lyžařů. Za lékaře by platili víc

Další přiznal, že situace, a to zejména s nalezením zubaře, je stále problematičtější. I jeho ošetřující zubní lékař podle něj pracuje navzdory tomu, že by měl být již v důchodu. „Ale zase, když těch zubařů není dost, tak proč bychom měli platit vyšší pojištění,“ dodala oslovená žena.

Situaci kolem spolupráce zdravotních pojišťoven a stomatologů kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS také prezident jejich komory. „Kdyby nám pojišťovny platily podle platného zákona, tak by sto procent lidí mělo zubního lékaře. Protože, proč by si nevzal tisíc korun za prohlídku od pojišťovny, jako je to v jiných částech medicíny, a bral si je od pacientů?“ uvedl.

Šmucler: Ať se pacienti ozvou

Zdůraznil, že pojišťovny mají na účtech desítky miliard korun, stomatology ale nezaplatí. „Divím se pacientům, že si pojištění platí a neozvou se. To není normální,“ zdůraznil. Dodal, že stomatologové budou asi prvním oborem, který ministerstvo zažaluje.

Že je situaci v péči o chrup zvlášť složitá, si myslí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Stomatologická péče se trochu vymkla z pod kontroly státu. Řada stomatologů vůbec nechce podepsat smlouvu se zdravotní pojišťovnou, protože úhrady pro ně jsou nízké,“ sdělil. Takovou zkušenost má i Ondřej. Zubařka jeho dvou dětí ukončila smlouvu s pojišťovnou, a tak nově musí dvakrát ročně platit preventivní prohlídky.

„Člověk doufal, že aspoň zdravotní pojištění by tu prevenci mohlo pokrýt. Kdyby to takhle udělali všichni zubaři, ke kterým chodíme, tak by nás to vyšlo na pět tisíc korun za jednu návštěvu, což je deset tisíc za rok. To je docela dost peněz,“ dodal.

Pirk si z návrhu utahoval

Vyšší zdanění za lidově řečeno lajdácký přístup ke zdraví se přitom nelíbí ani kardiochirurgovi Janu Pirkovi nebo Prymulovi. „Nedovedu si představit, jak budou kritéria nastavená. Jestli, když se jednou nezúčastní preventivní prohlídky, už to naběhne. Je to nesmírně komplikovaný systém, jak to vymáhat,“ mínil Prymula.

Stejné obavy má i místopředseda ČMKOS Vít Samek. „Bylo by to velmi administrativně složité. Není lehké učit, za co byste byl jako člověk postihován, zvlášť, pokud se daný člověk prokáže jako zdravý. Nelíbí se mi to. Naopak bych preferoval odměňování těch, kteří vedou zdravý životní styl,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Já bych dával bonusy. Mohli bychom mít takovou knížku, kde bychom dostali potvrzení, že jsme byli na kolonoskopii, na vyšetření u urologa nebo dáma, že byla na vyšetření na mamografu,“ glosoval návrh Pirk.

Ekonom Petr Bartoň pro CNN Prima NEWS myšlenku celého návrhu přiblížil. „Ta vychází z toho, že by návrh nakonec vyšel levněji, pokud by se nemoci podchytly zavčasu. Největší náklady na zdravotnictví nejsou spojené s tím, že jdete jednou za rok na malý zákrok, ale s nemocemi v posledních fázích. Pokud by to bylo nastaveno tam, kde to bude mít význam a zachytí chorobu včas, tak to nakonec peníze ušetří. Ale to se stane až v delším období,“ podotkl v pořadu 360°.

Ministr financí potvrdil, že stát by měl odměnit ty, kteří se o své zdraví starají. Na systému bonusů už od října pracuje ministerstvo zdravotnictví a senátoři.

Tagy: