Mirror Hospitality Expo, přední barová událost střední Evropy, se vrací již potřetí a uskuteční se 5.–6. května 2025 v hotelu Radisson Blu Carlton v srdci Bratislavy. Tento dvoudenní event přinese kombinaci vzdělávacích zážitků, trhu lokálních slovenských značek, ochutnávek jídla i nápojů a speciálních hostujících barmanů.
Mirror Hospitality Expo přivítá 28 barů z celého světa, které se zúčastní seminářů, masterclassů a hostujících směn. Tyto dva vzdělávací dny budou součástí širšího koktejlového týdne (4–8. května), během kterého proběhnou další hostující směny, pop-up akce a aktivity zaměřené na objevování lokality.
ČTĚTE DÁLE: Svět, kde jsou koktejly filosofií: Je libo sexy „cowboy“ styl nebo skrytou eleganci?
S projektem Za barem si Pavlína Švarcová klade za cíl dostat barmanské řemeslo mezi širokou veřejnost a nechat ji nahlédnout do zákulisí těch nejpůsobivějších barů nejen v Praze, ale i po celém Česku. Je libo sexy svěží daiquiri, sofistikovaný boulevardier, anebo zkrátka nevíte a chcete se nechat inspirovat?
Za Mirror Hospitality Expo stojí tým z Mirror Baru v Bratislavě, který se v letech 2023 a 2024 dostal na rozšířený seznam prestižního žebříčku The World’s 50 Best Bars, kde v roce 2024 obsadil 62. místo. Cílem týmu je představit talentované barmany a bary ze Slovenska a střední Evropy, ale také hostit světově uznávané osobnosti z barového průmyslu.
Bary ze střední a východní Evropy
Expo představí skryté klenoty střední a východní Evropy – do Bratislavy zavítají bary z Krakova, Splitu, Záhřebu, Prahy, Budapešti a Vídně, které přiblíží atmosféru této méně známé, ale dynamické barové scény. Zúčastní se také albánský bar Nouvelle Vague z Tirany a řecký Purovoku ze Soluně.
Chybět nebudou ani ikonické bary z různých koutů Evropy. Mezi nimi milovníci vinylů z Moebius (Milán) a Bird (Kodaň), ekologicky a společensky odpovědné podniky jako Cambridge Public House (Paříž) a Little Red Door (Paříž), nebo nenápadný, ale sofistikovaný podzemní bar Lucy’s Flower Shop (Stockholm).
Mirror Hospitality Expo rovněž přivítá špičkové světové experty. Z Austrálie přiletí Maybe Sammy (Sydney), oceňovaný bar, který sbírá ocenění od svého otevření, a novozélandský Teresa, zaměřující se na lokální a pomalé koktejly z divokých surovin. Singapurský Origin a kanadský Barchef (Toronto) přinesou do Bratislavy své inovativní přístupy k mixologii.
Vzdělávání je klíčovým pilířem expo a zahrnuje jak praktické dovednosti pro barmany, například práci s karbonizací, tak i měkké dovednosti. Zvláštní důraz bude kladen na udržitelnost a inkluzi v barovém průmyslu. Mezi přednášejícími bude i uznávaná mentorka a pedagožka Franky Marshall z New Yorku a The Ada Coleman Project, iniciativa na podporu žen+ v gastronomii.
V čem spočívá jedinečnost?
Mirror Hospitality Expo staví na čtyřech hlavních pilířích pro účastníky: networking, vzdělávání, ochutnávky a mezinárodní trh. Celý koncept je založen na filozofii vášně, sdílení a oslav pohostinství, shrnuté ve 12 klíčových hodnotách jako Umění pohostinství, Radost ze sdílení, Podpora komunity, Hlad po růstu a Energie úspěchu.
Díky omezené kapacitě mají návštěvníci možnost setkat se nejen mezi sebou, ale také s přednášejícími a speciálními hosty nejvyšší úrovně. Intimní atmosféra podporuje osobní dialog a navazování kontaktů, což usnadňuje hlubší výměnu znalostí a zkušeností.
„Každým rokem posouváme laťku výš a přinášíme jedinečný a nezapomenutelný zážitek pro všechny účastníky. Jsme hrdí na to, že můžeme podpořit místní komunitu tím, že přivádíme světovou barovou scénu k nám, a zároveň máme možnost ukázat mezinárodnímu publiku skryté poklady našeho regionu,“ uvedl spolupořadatel Mirror Hospitality Expo Stanislav Harciník k nadcházejícímu ročníku.
Podrobný program a kompletní seznam seminářů budou brzy dostupné na mirrorhospitalityexpo.com.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Není Cobra jako kobra aneb Pulsující srdce Letné kombinuje neotřelé pokrmy i koktejly