Nejrizikovější den pro chodce? Pátek. Nejméně nehod s pěšími se naopak děje v neděli

Už v dětství se při přecházení silnic učíme pečlivě rozhlédnout. Ovšem mít se na pozoru se pěším vyplatí v jakémkoli věku i okamžiku, po který jsou účastníky provozu. Dokládají to statistiky Portálu nehod, které přinášejí konkrétní údaje o nehodách s chodci v letech 2010-2023. Dozvídáme se z nich například, že mezi nejrizikovější města patří Praha nebo Brno, nebo že nejčastěji ke střetům vozidel s chodci záchranáři vyjíždějí na samém konci pracovního týdne.

Pokud se zaměříme na samotné následky nehod, zjistíme následující: 70,7 % nehod s chodci končí lehkým zraněním. Vážné následky řeší (nejen) pěší účastníci nehod v 16,8 % všech případů. A 3,6 % případů bohužel končí smrtí. A jak říkají odborníci, jedná se o vysoké číslo: „Jedná se o jeden z nejvíce závažných druhů nehod, které sledujeme... Podíl nehod s úmrtím (3,6 %) je velmi vysoký (u všech nehod 0,6 %), zároveň ze všech nehod s úmrtím tvoří téměř 21 % právě nehody s chodci,“ uvádí Ing. Marek Sibal z Portalnehod.cz.

Obezřetnost se vyplatí v každém věku, u dětí obzvlášť

Portál nehod dále uvádí počty nehod s chodci podle věku účastníků, z nichž vyplývá, že dopravní karamboly se nejčastěji týkají dětí, především věkové skupiny 6-10 let (4 616 případů). Zmíněná věková skupina podle profesionálů působí 17,3 % nehod.

Pokud chceme porozumět, proč se nehody dějí, a třeba se z nich i ponaučit, je třeba znát důvody. I ty analytici z Portálu nehod uvádějí: Téměř třetinu nehod s chodci nezaviní řidiči. Ty, které naopak ano, mají tři nejčastější příčiny:

  • způsob jízdy, 43,8 % (především nevěnování se řízení, nesprávné otáčení a couvání, jiný druh nesprávné jízdy)
  • přednost, 41,2 %
  • rychlost, 8,0 %

Čtěte také: S návratem do školy přibývá dopravních nehod s dětmi. Expert radí, jak jim předejít

Nejbezpečnější kraj pro chodce? Karlovarský

Jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii níže, nejrizikovějším krajem pro chodce je v Česku Praha.

  • Praha, téměř 9 000 nehod
  • Moravskoslezský kraj, více než 5 000 nehod
  • Jihomoravský kraj, více než 5 000 nehod

Statistiky si pak lze rozebrat ještě podrobněji podle jednotlivých okresů. Takovému srovnání absolutních počtů nehod jasně vévodí Brno, následuje Praha.

  • Brno - město, téměř 2 800 případů
  • Praha 1, více než 2 300 případů
  • Praha 4, více než 2 200 případů

Konec pracovního týdne se blíží, je třeba mít se na pozoru!

Nejvíce nehod se podle zveřejněných dat děje v pátek, důvodem často bývá houstnoucí provoz při návratu lidí ze zaměstnání či škol. Jednoduše řečeno — většina z nás spěchá do svých domovů nebo naopak odjíždí za volnem mimo ně a s vidinou volna ztrácí obezřetnost (ve sledovaném období téměř 8 500 případů). Druhým statisticky nejnebezpečnějším dnem je středa (cca 8 000 případů) a do třetice čtvrtek (necelých 8 000 případů).

Naopak nejbezpečnější je neděle (méně než 4 000 případů).

Jste v provozu opatrnější jako řidič, nebo chodec?

Zajímá vás i konkrétní čas, kdy odborníci evidují nejvíce nehod s chodci? I tady se dá mluvit o souvislosti s blížícím se volnem. Ke karambolům s chodci dochází nejčastěji kolem:

  • 17. hodiny (více než 4 000 případů)
  • 16. hodiny (necelé 4 000 případů)
  • 15. hodiny (více než 3 500 případů)

Jak dále odborníci uvádějí, nehod s chodci přibývá především v chladnější polovině roku, která je právě před námi. Buďte proto opatrní a ať už jste účastníky provozu za volantem nebo pěší, jezděte s rozmyslem.

Tagy:
dopravní nehoda Brno chodci havárie Jihomoravský kraj Česko Komerční sdělení Praha doprava Portál nehod katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda