Je paranoidní a žije v bunkru. Putinův bývalý bodyguard překvapil i detaily o jeho zdraví

Vladimir Putin má největší strach z toho, že onemocní koronavirem. Je paranoidní a prakticky nevylézá z bunkru. Navzdory spekulacím má ale pevné zdraví – to tvrdí Gleb Karakulov, který byl ještě nedávno kapitánem Federální gardové služby (FSO), která má ruského prezidenta chránit. Karakulov zběhl a poskytl otevřený rozhovor pro opoziční médium The Dossier Center.

Od začátku války na Ukrajině se o Vladimiru Putinovi hodně mluví. Spekuluje se zejména o jeho fyzické a duševní kondici nebo o možnosti převratu v Kremlu. Média často jen těžko odhadují, co se děje v hlavě muže, který poslal ruská vojska na Kyjev. Oponu tajemství teď ale před Putinem rozhrnul jeho bývalý bodyguard Gleb Karakulov.

Kapitán Federální gardové služby se údajně pohyboval v přímé blízkosti Putina. Loni se ale rozhodl zběhnout, což se mu podařilo v říjnu, když ruský prezident navštěvoval Kazachstán. Důvod? „Putin je válečný zločinec,“ míní Karakulov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přesná muška ukrajinských snajprů. Ruská snaha o překvapení tvrdě narazila, ukazuje video

Vysoko postavený bodyguard uprchl i s rodinou letecky z Kazachstánu do Turecka a poskytl rozhovor pro médium Dossier Center, za kterým stojí někdejší oligarcha a dnes jeden z největších Putinových kritiků Michail Chodorkovskij. Z obavy o Karakulovu bezpečnost se rozhovor objevil v médiích až nyní.

Svědectví jednoho muže je pro média obtížně ověřit. Agentura AP ale na základě výpovědí Karakulova došla k závěru, že jde skutečně o člověka, který se pohyboval v přímé blízkosti ruského diktátora.

Nemocný? Ne, jen paranoidní

Karakulovy výpovědi se v mnohem shodují s informacemi, které se již dříve objevily v médiích. Jednu zásadní věc ale ruský zběh vyvrátil – Putin podle něj není nijak vážně nemocný. „Co se týče zdraví, je na tom pravděpodobně lépe než řada jiných lidí v jeho věku. Chodí na každoroční lékařské prohlídky,“ překvapil Karakulov.

Zahraniční média přitom pravidelně spekulují o tom, že má Putin rakovinu, Parkinsonovu chorobu nebo nějakou jinou vážnou nemoc.

Putinův exbodyguard každopádně tvrdí, že ruský prezident je v současnosti vysoce paranoidní. Drtivou většinu času prý pobývá ve svých rezidencích, kterým média podle Karakulova vcelku přiléhavě říkají „bunkry“. Největší strach má mít z onemocnění covidem, proto je v téměř nepřetržité izolaci už tři roky. A každý jeho host musí údajně nejprve do karantény.

„Mohu vám říct, že s ním často jezdíme na služební cesty a on až do roku 2020 velmi cestoval. Pak seděl v bunkru a absolvoval možná jednu nebo tři služební cesty ročně,“ popsal Karakulov.

Žádný telefon, žádný internet

Podle něj cestuje Putin výhradně svým speciálním obrněným vlakem, který zvenku vypadá jako obyčejný dopravní prostředek. Prezidentův bývalý bodyguard také prozradil, že vládce Kremlu rád mate veřejnost, aby nikdo nevěděl, kde přesně se nachází.

Ruský prezident navíc podle Karakulova přežívá v informačním vakuu. „Nepoužívá mobilní telefon. Za celé roky služby jsem ho nikdy neviděl s mobilem. A nepoužívá internet,“ řekl zběhlý Rus, který se teď s rodinou skrývá na neznámém místě.

V závěru rozhovoru se Karakulov obrátil také k ruským občanům. „Doufám, že to, co jsem právě řekl, jen potvrdilo, že v naší zemi dochází ke zkreslování informací. Všichni žijeme v nevědomosti, říkají nám jen pohodlné informace, které se hodí jednomu člověku. Po léta jsme zkrátka byli indoktrinováni k výběru zdrojů informací a konformismu. A to vše posloužilo jako jeden z důvodů vypuknutí války,“ uzavřel.

Tagy: