Inflace v Česku drtí zranitelné. Abych už makala v šestinedělí, říká čerstvá maminka

Inflace nejvyšší za 30 let

Inflace nejvyšší za 30 let

Česko zasáhla obrovská vlna zdražování. Jedna z největších ze všech zemí Evropské Unie. Mouka je o polovinu dražší než loni, mléko o třetinu a energie o desítky procent. Ceny se oproti loňskému dubnu zvedly průměrně o 14,2 %. Tvrdí to Český statistický úřad. Je to nejvyšší růst za posledních třicet let.

Romana je na mateřské a počítá každou korunu. „Maso, máslo, vajíčka, všechno šlo nahoru. A to jsou víceméně základní suroviny, bez kterých neuděláte normální jídlo a já jako kojící matka potřebuju normální jídlo,“ uvedla paní Romana. Růst cen trhá rekordy a nevyhne se nikomu. „Více méně abych teď v šestinedělí šla a hned začala makat,“ stěžuje si Romana.

Nejvíc zdražují energie a potraviny. Cena elektřiny stoupla o 30 %, zemní plyn o 44,1 %. Co se týče potravin, výrazně zdražila například mouka, jejíž cena stoupla o 52,3 %. Takové tempo zdražování Češi nepamatují od roku 1992. „V první řadě schytáváme ránu, která byla vytvořena před rokem nebo před dvěma. Je to důsledek proticovidových opatření,“ řekl ekonom Pavel Kohout.

Do ekonomiky se dostalo příliš mnoho peněz. Do toho přišla válka na Ukrajině, která vyšponovala ceny energií. „Současná inflace je nešťastnou souhrou všech možných faktorů,“ popsal ekonom David Marek. Právě ekonom Marek použil přirovnání s válečnou ekonomikou. „Podobně jako války a přírodní pohromy bývají také neobvyklé, tak i současná inflace je podobně neobvyklou,“ uvedl ekonom.

Turecký osud?

Proti inflaci se snaží bojovat Česká národní banka zvyšováním úrokových sazeb. Úvěry jsou teď rekordně drahé, což brzdí celou ekonomiku. Někteří experti se ptají, zda je tato forma boje účinná. Třeba viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Kdy mi to psala ČNB, že ty její sazby začnou fungovat. Na přelomu jara a léta?“ uvedl Špicar na Twitteru.

Centrální banka se ale brání. „Obvykle se efekt zvýšených sazeb v ekonomice projevuje za dvanáct až osmnáct měsíců,“ vysvětlila mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová. Pokud by se nezvyšovaly sazby, mohli bychom podle centrální banky skončit podobně jako Turecko, kde je inflace pětapadesát procent. Už v druhé polovině roku odhaduje Česká národní banka inflaci blížící se dvěma procentům. „Inflace může být příští rok 20 procent, ale i mínus pět procent, při dnešních nejistotách nedokážu tvrdit, že bude zpátky u dvou procent,“ popsal Marek.

„Upřímně řečeno kolikrát člověk na konci měsíce přemýšlí, jestli koupí chleba nebo rohlíky protože nemá na všechno,“ popsala maminka Romana. I když ale inflace zpomalí, ceny už zpátky klesat nebudou a na jejich novou vyšší úroveň si budeme muset všichni zvyknout.

Tagy: