Německo má problém. Migrační krize je zpět, počty žadatelů o azyl dramaticky rostou

Počet žádostí o azyl v Německu letos dramaticky roste, varuje Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (Bamf) ve své nejnovější zprávě. Ze srovnání statistik za prvních šest měsíců s první polovinou roku 2022 vyplývá, že bylo podáno o 77,5 procenta žádostí více. Vedení měst a obcí si zoufají, protože pro migranty nemají adekvátní ubytování, píše web týdeníku Focus.

Od ledna do června bylo podáno 162 271 žádostí. Z toho 150 166 jsou prvožádosti. V loňském roce žádalo o azyl 84 583 lidí. Statisticky vyjádřeno jde o nárůst o 77,5 procenta, vypočítal web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Toalety pomazané výkaly a močí. Němečtí plavčíci nadále svádějí zoufalé boje s výtržníky

Prudce roste počet migrantů z Turecka. Úřad uvedl, že nárůst proti loňskému roku činí 209 procent. Na druhém místě pomyslného žebříčku jsou migranti z Afghánistánu, kterých přibylo 80 procent, a na třetím Syřané se 77procentním nárůstem.

V loňském roce bylo v Německu podáno 217 774 žádostí o azyl, což je nové maximum po období uprchlické krize v letech 2015 a 2016. Deník Bild napsal, že více než dvě třetiny prvožadatelů jsou mladší 30 let a 71,6 procenta žadatelů o azyl byli muži.

Situaci kolem přílivu migrantů do Německa ostře kritizoval šéf spolkových odborů (DPolG) Heiko Teggatz. „Naprosto jasně se prokázalo, že opatření dohodnutá na uprchlických summitech žalostně selhala,“ řekl. Současně upozornil na situaci měst a obcí, které již „brzy nebudou schopné lidi řádně ubytovat“.

Před výbuchem emocí nedávno varoval Boris Palmer, starosta Tübingenu, v deníku Die Welt: „Pokud se opět budou vytvářet místa pro ubytování uprchlíků, bude stále více lidí protestovat a ptát se, kde by měli bydlet oni sami.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitky u bazénů? Němci nezvládli migraci, míní Robejšek. Ojedinělé případy, oponovala odbornice

Tagy: