„Nemoc narkomanů“ a bolestivá léčba: Sedm mýtů, které škodí včasnému odhalení žloutenky C

Hepatitida C (HCV) je obklopena řadou polopravd. Například se nejedná jen o nemoc narkomanů. Většina nakažených z řad nerizikové populace nemusí mít žádné příznaky a o své infekci dlouhá léta netuší. A ačkoliv dříve bývala léčba náročná, dnes je možné virus s vysokou úspěšností vyléčit. Nejprve je však nutné ho odhalit, což je možné pouze testováním přímo na virus hepatitidy typu C. Odborníci proto vysvětlují mýty, díky čemuž se snaží snížit stigma nemoci, zlepšit prevenci a především diagnostiku.

Mýtus č. 1: Žloutenka C je nemoc narkomanů

I když je vysoké riziko přenosu mezi uživateli nitrožilních drog, hepatitida C může postihnout kohokoli. Infekce se může přenášet i prostřednictvím kontaminovaných zdravotnických nástrojů (problém hlavně mimoevropských zemí) nebo pohlavním stykem.

ČTĚTE TAKÉ: Bez příznaků, ale s vážnou diagnózou. Petr žil se žloutenkou typu C desetiletí, a není jediný

Protože žloutenka C byla objevena až na přelomu 80. a 90. let 20. století, existuje v České republice pravděpodobně přes 50 tisíc lidí, kteří se ještě před tím nakazili během operace transfúzí krve. Většina z nich o tom ale neví. Kdo tedy nějakou operaci před rokem 1992 absolvoval, měl by se nechat otestovat.

Mýtus č. 2: Pokud nemám příznaky, nemohu být nakažen

Většina lidí infikovaných HCV nemá žádné příznaky po dlouhou dobu (až několik desetiletí). Mnozí si nejsou vědomi své infekce, dokud se neobjeví potíže vyvolané závažným poškozením jater. Varováním by mohly být, byť i jen mírně nebo občasně, kolísavé jaterní testy.

Mýtus č. 3: Žloutenka C se nedá vyléčit

Hepatitida C je už dnes v naprosté většině případů vyléčitelná. Pokud je pacient správně léčen, úspěšnost léčby dosahuje zhruba 99 procent.

Mýtus č. 4: Léčba je dlouhá a bolestivá

Moderní léčba hepatitidy C využívá přímo působící antivirotika, která jsou efektivní a nemají téměř žádné vedlejší účinky. Pacienti často užívají pouze jeden lék ve formě tablet po dobu dvou až tří měsíců, což zjednodušuje léčbu. Plně ho proplácí zdravotní pojišťovny.

Mýtus č. 5: Existuje vakcína proti žloutence C

V současnosti neexistuje účinná vakcína proti hepatitidě C. Prevence spočívá v dodržování hygienických opatření a vyhýbání se sdílení jehel nebo hygienických potřeb. Očkování proti jiným typům hepatitidy (A a B) je dostupné, ale proti HCV zatím neexistuje.

Mýtus č. 6: Mohu se nakazit žloutenkou C přes běžný kontakt

Virus se přenáší především krví, nikoli běžným kontaktem, jako je objímání nebo podání ruky. Riziko přenosu pohlavním stykem existuje, ale je poměrně nízké (do pěti procent), nicméně v zemích s vysokým výskytem tohoto onemocnění riziko významně roste.

Mýtus č. 7: Když jsem měl hepatitidu C, už ji nemohu mít znovu

I po úspěšné léčbě existuje riziko reinfekce, zejména pokud se pacient vystavuje rizikovým faktorům, jako je sdílení jehel nebo nechráněný pohlavní styk s infikovanou osobou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž z Karlovarska porazil rakovinu, teď bojuje s úřady. Odmítají poskytnout finanční pomoc

Tagy: