Nerudová: Jsme extrémně ohroženi Orbánovým krokem. Sáhněte si do svědomí, opáčila Konečná

Obavy z možného pohybu ruských a běloruských občanů v schengenském prostoru prostřednictvím maďarských víz vyjádřili autoři výzvy směřované šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové. Pod dokumentem je podepsána i europoslankyně Danuše Nerudová (STAN). Ta pro CNN Prima NEWS uvedla, že Česko by bylo rozhodnutím Maďarska extrémně ohroženo a mohlo by dojít i k horším událostem, než byly Vrbětice. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) reagovala, že maďarská víza nepředstavují riziko.

Podle dokumentu zkouší maďarský premiér Viktor Orbán trpělivost EU čím dál více. Autoři připomněli jeho blokaci sankcí vůči Rusku nebo schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, na níž podle svých slov „jednal o míru na Ukrajině“, aniž by k tomu měl od evropských států jakýkoliv mandát.

K TÉMATU: Teatrální výstupy Kalouska proti vládě? Má své ekonomické zájmy, míní komentátor

Maďarská vláda nyní přišla s návrhem programu „zaměstnanecké karty“, díky níž by mohli do země vstoupit zaměstnanci z Ruska i Běloruska. V dokumentu se dále uvádí, že tito zahraniční občané mohou v zemi působit bez přísnějšího bezpečnostního ověření a mohou se tam usadit i se svou rodinou.

Platnost povolení má trvat dva roky, přičemž přichází v úvahu i další prodloužení. „Orbánovo nezodpovědné rozhodnutí představuje výrazné bezpečnostní riziko pro všechny občany členských států,“ varují autoři. Ruští nebo běloruští občané by se totiž mohli touto cestou pohybovat po celém schengenském prostoru.

„Pokud maďarská vláda nehodlá změnit svou politiku, Evropská komise společně s celou EU by se měly ptát, zda by Maďarsko mělo setrvat v Schengenu, pokud uvede občany zemí do nebezpečí,“ stojí ve výzvě von der Leyenové s tím, že ve hře by byly i kontroly na hranicích.

Pod dokumentem je kromě litevského europoslance Petrase Auštrevičiuse podepsána i europoslankyně Nerudová. „Orbánovo počínání ohrožuje obyvatele Evropy, a zvláště Česko, které je tímto krokem extrémně ohroženo,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Zmínila také, že poté, co byl značně redukován počet zaměstnanců na ruské ambasádě v Praze, hledá Moskva další uzly, kterými by mohla infiltrovat evropské státy. „Povolení pro občany z těchto zemí pracovat v Maďarsku by mohlo představovat jednu z těchto možností. Je možné, že by mohlo následně dojít i k horším činům než událost ve Vrběticích,“ varovala Nerudová.

„Maďarsku by se mělo pohrozit právě kontrolami na hranicích. Pro ty se například rozhodli Francouzi po teroristických útocích. Pokud by byla situace neúnosná, můžeme i začít jednat o tom, zda by mělo Maďarsko zůstat v schengenském prostoru. Za těchto podmínek bych pro výstup země zvedla ruku,“ shrnula europoslankyně.

Konečná v maďarském programu nevidí problém

Naopak Konečná míní, že Evropská unie má „tisíc a jeden dalších problémů“. „Mrzí mě, že se s takovou intenzitou neřeší například chudoba. Nevím, kde byla paní Nerudová, když probíhala migrační vlna do Evropy od roku 2014,“ pronesla.

Uvedla také, že se v migračním programu nejedná pouze o ruské a běloruské občany. „Pokud projdou bezpečnostním procesem při udělování víz, nevidím v tom problém. Maďaři si dají velký pozor na to, koho vpustí do své země, a jednotlivé žadatele si budou muset obhájit,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

VIDEO: Pirátům chybí pokora, míní politolog Kubáček. Bartoš si digitalizaci načasoval šíleně, sklízí hořké plody

Zmínila, že tito lidé „projdou kontrolou na rozdíl od migrantů, kteří přišli do Evropy během uprchlické krize“. „Ať si europoslankyně Nerudová sáhne do svědomí. Každá z nás asi žije v úplně jiném světě,“ pronesla.

„Pohledem toho, o čem se v dokumentu píše, bychom mohli prohlásit, že nebezpečí představuje Německo nebo Francie, odkud se mohou do celého Schengenu dostat uprchlíci z velkých migračních vln. To už můžeme zrušit celý koncept volného prostoru,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proruská špíno, pustila se Gregorová do Dostála. Ukrajinské uprchlíky spojoval s neonacisty

Tagy: