Netolický: Lhůty od stavebního zákona jsou šibeniční, reforma bude stát spoustu peněz

Martin Netolický

360° 16.9.2021

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) je i nadále kritický k novému stavebnímu zákonu z dílny ministerstva pro místní rozvoj. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že například lhůty na vyřízení stavebních povolení jsou od nového zákona „šibeniční, až nerealizovatelné“. A měl i další výtky. Proti těm se staví šéfka zmíněného resortu Klára Dostálová (za ANO).

Netolický ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se změnou stavebního práva souhlasí. Jemu a dalším hejtmanům ovšem vadí silné zásahy do struktury úřadů a velké instituční změny. „Nás nyní čeká de facto největší reforma veřejné správy za posledních 20 let,“ zmínil pardubický hejtman.

Samotný proces změny stavebních úřadů bude podle Netolického stát daňové poplatníky „velmi mnoho peněz“. „My hejtmané upozorňujeme na to, že lhůty dané stavebním zákonem jsou šibeniční, téměř nerealizovatelné,“ řekl v pořadu 360°.

Kromě toho společně s dalšími hejtmany volá po tom, aby byla účinnost stavebního zákona odložena o rok. Zákon by podle jeho slov totiž měla projít a pozměnit nově složená Sněmovna, která vznikne po říjnových volbách. „Ten zákon byl protlačen silou proti Svazu měst a obcí,“ pokračoval Netolický. Prohlásil také, že „99 procent tajemníků úřadů je proti institucionalizaci této reformy“.

Dostálová naopak zákon hájí a říká, že o nesouhlasu ze strany samospráv a obcí dobře ví. Podle ní je nutné, aby byli zaměstnanci stavebních úřadů zastupitelní, což by se mělo dosáhnout právě jejich převedením pod novou instituci. Aktuálně je podle ní velký problém právě s tím, že úředníci stavebních úřadu jsou spjatí pouze s konkrétním regionem a nic jiného neřeší. „V plné nahotě se to ukázalo na tornádu, kdy je potřeba posílit Břeclav a Hodonín, a není jak,“ řekla ministryně pro místní rozvoj.

Zaplevelená legislativa

Šéfka resortu dále zmínila i novinku, kterou má být tzv. fiktivní souhlas. To znamená, že pokud daný stavitel neobdrží do řádného termínu vyjádření od stavebního úřadu, pak může jeho mlčení brát za souhlas. „Jednotlivé orgány mají pevně stanovené lhůty a pokud se nevyjádří, tak to znamená, že souhlasí,“ uvedla Dostálová.

Netolický zmínil, že Česko je aktuálně na 150. místě v délce vyřizování stavebního řízení, ale není to podle něj špatnými úředníky. „Ti se tím zabývají celý život. To, že je celá legislativa doslova zaplevelená, není chybou těch úředníků,“ řekl pardubický hejtman ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ekonomický redaktor webu CNNprima.cz Petr Musil v pořadu 360° zhodnotil celý problém tak, že resort si snad myslí, že „když něco nefunguje, tak vymyslí nový úřad a nový zákon, a vznikne ráj na zemi“. Současnou stavební legislativu pak označil za „peklo“.

Problematicky pak vidí zmíněný fiktivní souhlas. „To je zase věc, která krásně vypadá na papíře, ale praxe bývá taková, že ten orgán, který se má k něčemu vyjádřit a neudělá to, tak ten stavebník jde na úřad a ten po něm chce důkaz, že se nevyjádřil,“ zmínil Musil. Dostálová připustila, že nyní je legislativa plná problémů. „Lidé psali, že chceme dokumentace na domek jako na jadernou elektrárnu,“ uvedla Dostálová. I tak si však za svým zákonem stojí.

Jak na vysoké ceny nemovitostí?

Musil ve vysílání CNN Prima NEWS také zmínil, že za posledních sedm let se ceny bytů v Česku zvýšily až o 75 procent, v Praze pak dokonce o 100 procent. „Hlavní problém je v nedostatečné nabídce na trhu s bydlením,“ ukázal na jádro celé věci ekonomický redaktor webu CNNprima.cz. Řešením by podle něj měla být jednoznačně výstavba nového bydlení.

Pomoci by sice mohly i sociální byty, ale k tomu ze strany státu moc nedochází. „Pak jsou tu půjčky pro mladé, ale to je kapka v moři,“ zmínil Musil s tím, že moc dalších nástrojů už není.

Dostálová řekla, že by chtěla obnovit družstevní výstavbu. Vzpruhou pro lidi by podle slov ministryně mělo být i snížení nájemného, o které se chce podle svého vyjádření zasadit. Do budoucna pak může dojít i na další kroky. „Možná se budeme bavit o dvougeneračních hypotékách,“ dodala ministryně pro místní rozvoj.

Nový stavební zákon prosadila Dostálová v Poslanecké sněmovně s pomocí nejsilnějšího hnutí ANO (za které je na ministerstvu), SPD, KSČM a také díky dvěma „přeběhlíkům“ z ČSSD. Netolický zmínil, že se jednalo o Petra Dolínka a Jana Birkeho.

Tagy: