Netolický: Kdo se zaregistruje v únoru, může být nakonec očkován až v létě

Martin Netolický

V úterý 12. ledna ministerstvo zdravotnictví předloží finální verzi očkovací strategie. Kraje k ní měly řadu připomínek a hejtmani začali vytvářet strategie vlastní. „Ten, kdo poslouchal projevy a proslovy, dobře věděl, že sám stát není schopen založit velkokapacitní očkovací centra. Z toho důvodu kraje zareagovaly, sehnaly si podklady ze zahraničí a začaly připravovat očkovací centra výrazně dříve, než je o to požádal stát,“ uvedl v pořadu 360°Pavlíny Wolfové hejtman pardubického kraje Martin Netolický.

Česko má spustit 15. ledna registrační systém pro očkování seniorů starších 80 let. Netolický je však v této věci velmi skeptický. „Jsou nejrůznější veřejné proklamace prostřednictvím médií, které hovoří o konkrétních termínech. Já jako senior zjistím, že se mám pozítří registrovat, a tak očekávám, že příští týden dostanu termín. Může se ale stát, že to tak nebude,“ varuje hejtman.

Česká republika totiž zatím nemá proočkované všechny zdravotníky a ostatní, kteří budou ve vakcinačních centrech k dispozici. „Prosím, aby veřejnost byla trpělivá. Chceme, aby zdravotnický systém neklekl, a tak se musíme nejprve postarat o zdravotníky, a poté o rizikové skupiny,“ ujasnil Netolický a dodal, že se jedná o složitý organizační systém, který kraje nikdy neřešily.

Nenasazujme si neustále růžové brýle

Ideálně by se měli zdravotníci a senioři proočkovat do konce února. Ministr zdravotnictví Jan Blatný mluvil dokonce o termínu do konce března. To je podle Netolického optimistická vize. „Může se ale stát cokoliv. Dávejme si menší cíle a nenasazujme si neustále růžové brýle. Při nesplnění termínu se pak bude ukazovat na toho, kdo to zavinil,“ komentoval hejtman.

Kraje se snaží dohnat zařizování vakcinačních center a to, co bylo zameškáno. „Nemají probíhat velkohubá prohlášení skrze média směrem k veřejnosti. Vše má svůj nájezd. Máme nějaký počet vakcín, který stávající centra zvládají. Náběh je pozvolný a nejsem si jistý, že stihneme od 15. ledna otevřít registrační systém pro seniory nad 80 let a pak od 1. února pro veřejnost,“ myslí si Netolický.

Podle něj je to nerealistické a žádá veřejnost, aby to brala v potaz. „Může se stát, že ten, kdo se zaregistruje 1. února, dostane termín až na léto. To je realita, pokud se 1. února přihlásí několik milionů lidí. Kapacity vakcinačních center se budou navyšovat, ale nebude to ze dne na den,“ varuje hejtman.

Tagy: