Noční hlídky, děla a pevnosti. Nad Koreou znovu visí hrozba války a může za to satelit

Severní Korea od pátku obnovuje svá kdysi zničená vojenská stanoviště v demilitarizované zóně na hranici s Jižní Koreou. Soul v reakci na konání souseda vyhlásil vojenskou pohotovost, napsal deník The Korea Herald. KLDR totiž k hranici přiváží zbraně a tamní vojáci začali držet noční hlídky. Proč?

Demilitarizovaná zóna na Korejském poloostrově už není tak docela demilitarizovaná. Mezi Severní a Jižní Koreou to znovu vře a eskalace je nejen slovní, ale i fyzická.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Špionážní satelit KLDR je na oběžné dráze. S jeho vysláním pomohlo Rusko

Ještě před pěti lety byly přitom vztahy obou sousedů – kteří jsou spolu formálně neustále ve válce – relativně dobré. I díky tehdejšímu prostředníkovi Donaldu Trumpovi, exprezidentovi USA, podepsaly Jižní a Severní Korea v roce 2018 smlouvu, která měla napomoci k dalšímu sbližování.

Součástí dohody bylo odstranění min z demilitarizované zóny a také opuštění vojenských stanovišť. Těch má KLDR na hranici hned 160, Jižní Korea 60. V roce 2018 tehdy obě strany demonstrativně 11 stanoviští zničily nebo opustily. Informoval o tom web Japan Times.

Satelit, který rozčílil Soul

Jenže vztahy obou tak diametrálně odlišných států od té doby ochladly. Pomyslnou poslední kapkou bylo, když Severní Korea začala vypouštět do vesmíru špionážní satelity. Soul to bral jako porušení dohody a smlouvu z roku 2018 pozastavil.

To pro změnu naštvalo KLDR, která vyslala signál, že od smlouvy úplně odstupuje. Nebylo to jen pouhé gesto. Severní Korea totiž od pátku narušuje pásmo posvátné demilitarizované zóny a obnovuje zmíněná vojenská stanoviště. List The Korea Herald poznamenal, že se zřejmě chystá rekonstrukce oněch 11 zmíněných pozorovatelen.

Ministerstvo obrany Jižní Koreje tvrdí, že vojáci oponenta jsou masivně vyzbrojeni a k hranici svážejí také zbraně, a to včetně kusů lehkého dělostřelectva. Vojáci na stanoviště údajně instalují kamufláž a drží noční hlídky. Dokazují to fotografie jihokorejské armády.

„Na některých dříve zničených strážních stanovištích od roku 2018 dochází k občasným vojenským pohybům. Avšak aktivity, jako je výstavba pozorovacích stanovišť, dovoz těžkých střelných zbraní nebo zapojení do nepřetržité denní a noční ostrahy hranic, jak je tomu v současné době, nebyly zaznamenány,“ řekl novinářům pod podmínkou anonymity vysoký vojenský představitel Jižní Koreje.

Země je proto na nohou. Prezident Jun Sok-jol vyhlásil vojenskou pohotovost.

Napětí na Korejském poloostrově eskalovalo během víkendu, kdy se konal summit Jižní Koreje, Japonska a Číny, jehož cílem bylo prohloubit ekonomickou spolupráci těchto zemí.

Peking v kontextu dění na hranici Jižní a Severní Koreje vyzval obě strany ke zdrženlivosti. Případný konflikt by totiž ochromil celý region. KLDR disponuje jadernými zbraněmi a k tomu je navázaná na Rusko a také Čínu. Jižní Korea je zase vojenský provázaná se Spojenými státy. O reprízu konfliktu ze studené války ale nikdo z nich nestojí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: KLDR před časem navštívil ruský ministr obrany Šojgu

Tagy: