Mokrý sníh komplikuje dopravu, část vlaků stojí. V regionech jsou tisíce lidí bez proudu

V noci z pondělka na úterý v Česku padal převážně mokrý sníh, který následně přimrzl a zkomplikoval dopravu na řadě míst. Například v Karlovarském kraji napadlo místy až 20 centimetrů sněhu. Na severu Čech uvízly sypače, na Vysočině je ujetý sníh. Hasiči na Mladoboleslavsku zasahovali u autobusu, který sjel do příkopu. Napříč republikou pak požárníky zaměstnaly hlavně popadané stromy. V regionech jsou tisíce lidí bez proudu

V Karlovarském kraji v noci na úterý napadlo od několika centimetrů do asi 20 centimetrů sněhu a stále drobně sněží. Silnice jsou i přes snahu silničářů zasněžené a kloužou. Hlavní tahy jsou sice ošetřené, ale trvající srážky je rychle znovu přikrývají sněhem. Na některých místech na Sokolovsku se v noci nebo ráno přerušila dodávka elektřiny. Celkem je kvůli těžkému sněhu v Karlovarském kraji 24 tisíc domácností bez proudu. Silničáři varují před rozbředlým sněhem, který se vyskytuje na silnicích nižších tříd na celém území kraje. V horských oblastech napadlo sněhu více, například silnice na Boží Dar je ale upravená.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z mostu na D1 se zřítil kamion. Vozidlo po pádu začalo hořet, řidič nehodu nepřežil

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikoval těžký mokrý sníh a popadané stromy. Vedle toho je bez proudu asi 3 500 odběrných míst. Na některých místech kvůli tomu uvízly sypače. Přerušený byl provoz na několika železničních tratích, vlaky nejezdí ze Železného Brodu na Jablonecku směrem na Semily. V kraji napadlo kolem deseti centimetrů sněhu a stále místy sněží. I na hlavních tazích tak mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu, které kloužou. Pozor by si měli dát řidiči nákladních aut ve stoupáních, uvízlé kamiony zkomplikovaly podle policie dopravu na silnici 13 v Kamenickém Šenově nebo na silnici 292 u Záhoří na Semilsku. Pro kamiony nad šest tun zůstává kvůli sněhu zavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, řidiči musejí po hlavní silnici 13 přes Frýdlant, kde se solí.

Na hlavních silnicích v kraji Vysočina jsou po nočním sněžení zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách nižší třídy, které se nesolí, je ujetý nebo rozbředlý sníh. V noci jezdila stovka sypačů. Vše je sjízdné s opatrností, řekl dispečer krajské správy a údržby. Teploty byly k ránu okolo bodu mrazu.

Sníh komplikoval také dopravu ve Středočeském kraji. „Od včerejší 22. do dnešní 7. hodiny jsme zasahovali celkem u 44 událostí. Nejvíce bylo technických pomocí (35) a z toho 31 popadaných stromů přes pozemní komunikace, které znemožňovaly nebo ztěžovaly průjezd. Dopravních nehod bylo osm,“ uvedli na sociální síti X středočeští hasiči. Zaměstnal je také autobus, který sjel do příkopu mezi obcemi Branka a Nová Ves u Bakova na Mladoboleslavsku. „Nikdo nebyl zraněn a pro cestující byl přistaven náhradní autobus. U Bělé pod Bezdězem osobní vlak narazil do padlého stromu. I tato událost se obešla bez zranění,“ napsali hasiči.

K popadaným stromům a dopravním nehodám vyjížděli také hasiči z Královéhradeckého kraje. „Od večerních hodin řeší jednotky požární ochrany napříč krajem události související s přechodem frontálního systému a sněžením. Jedná se jak o likvidaci spadlých stromů, tak o dopravní nehody,“ napsali na sociální síti X hasiči Královéhradeckého kraje. Například u obce Chvaleč narazil v pondělí večer do stromu linkový autobus. „Nehoda se obešla bez zranění. Ve voze cestovalo včetně řidiče sedm lidí. Hasiči zabezpečili místo události, odstranili spadlý strom a postarali se o zprůjezdnění silnice,“ doplnili hasiči.

Na silnicích nižších tříd na Vsetínsku zůstávala v úterý ráno vrstva rozbředlého sněhu. Na vozovkách, které jsou po chemickém ošetření mokré, se v okrese může tvořit námraza. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako holé a mokré silnice v ostatních částech Zlínského kraje.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých silnicích leží nová vrstva ujetého sněhu, jinde je sníh rozbředlý. Silničáři komunikace ošetřili chemicky či posypem. Vyplývá to z dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněžení v noci postupně zasáhlo také celé území Olomouckého kraje, v Jeseníkách napadlo několik centimetrů sněhu. Správci silnic poslali do terénu sypače a pluhy. Silnice první, druhé i třetí třídy na Jesenicku a Šumpersku ráno pokrývá rozbředlý sníh, na méně frekventovaných cestách je ujetá vrstva sněhu. V Jeseníkách stále sněží a dohlednost na silnicích snižuje mlha. U obce Černá Voda na Jesenicku havaroval nákladní automobil, který sjel ze silnice. Nehoda se obešla bez zranění. U obce Kozlov na Olomoucku krátce před 7:30 havaroval autobus. Dopravní nehoda komplikuje také provoz na D1 u obce Trnávka ve směru z Přerova na Lipník nad Bečvou.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích často sníh. Po solení je většinou rozbředlý, v místech sypaných drtí tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Řidiči by měli být opatrní v okolí Moravské Třebové, Poličky, Svitav, Žamberka nebo Ústí nad Orlicí. Uježděná sněhová vrstva pokrývá vozovky v oblasti Lanškrouna a v Železných horách, kde se místy tvoří také náledí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom. Zdobení potrvá několik dní

Tagy: