Novoroční předsevzetí politiků: Kolik chce zhubnout Pospíšil a jaký postoj má Okamura?

Jiří Pospíšil

Předsevzetí politiků i veřejnosti

Přestanu kouřit, začnu běhat, budu jíst zdravě nebo se naučím nový jazyk. Novoroční předsevzetí si dává velká část Čechů, ale jen málokdo ho dodrží. Úkoly do roku 2022 si dali i někteří politici.

„Stejně jako každý rok chci zhubnout, letos je to deset kilo,“ prozrazuje europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Naopak ministr dopravy Martin Kupka (ODS) si předsevzetí nedává. „Ale říkám si, že by bylo fajn, aby si člověk podržel nezbytný nadhled,“ přeje si. Ani šéf hnutí SPD Tomio Okamura si nic nedal za úkol. „Z povahy jsem zvyklý řešit jakékoliv problémy nebo cíle okamžitě,“ vysvětluje.

Podle psychologa Tomáše Morávka se předsevzetí nejčastěji týkají hubnutí nebo pohybu. „Nebo odstranění nějakých zlozvyků, třeba kouření,“ popisuje.

Málokdo ale vydrží, za což mimo jiné mohou i nereálné cíle. Lidé se často srovnávají s druhými a jejich motivace postupně klesá. „Nesmí se objevit nechuť, která nás spolehlivě odradí. Nesmí to jít přes vůli,“ dodal Morávek.

Je dobré začít postupně

Aby předsevzetí vydrželo, radí odborníci měnit se postupně. Pokud je kuřák zvyklý na 20 cigaret denně, úspěchem v prvním měsíci je snížení třeba na 15, v dalším na 10 a s každým následujícím měsícem se může jít níž a níž. Podobně je tomu i s hubnutím.

A jaká předsevzetí si dali lidé, kteří odpovídali v anketě CNN Prima NEWS? „Jenom abych zhubla,“ prozradila jedna z dotázaných. „Zavázala jsem se, že dostuduju druhý ročník univerzity,“ uvedla další. Někdo ale na podobné věci nevěří. „Jsou to blbosti a vždycky na to zapomenu,“ prohlásil respondent.

Tagy: