Nulová pomoc Africe, když tam letí premiér? divil se Zaorálek. Svoboda vyzdvihl její význam

Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

360° 8.11.2023

Zrušení návštěvy premiéra Petra Fialy (ODS) v Nigérii může mít kromě české podpory Izraele i další důvody, myslí si exministři zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Je to nejen špatná koordinace cesty, ale svoji roli v tom hraje i nulová finanční podpora rozvojové pomoci, uvedli v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Svoboda navíc zdůraznil i význam dobrých vztahů s Afrikou.

V pondělí Nigérie zrušila návštěvu premiéra Fialy s odůvodněním, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra. Diplomatické zdroje uvádějí, že nigerijský krok může souviset s českou podporou Izraele v OSN.

ČTĚTE TAKÉ: Na vnitřní bolístky není čas. Organizace Pirátů je na revizi, pálil do svých řad Bartoš

Důvody zrušené návštěvy spatřují bývalí ministři Svoboda a Zaorálek ve špatné koordinaci cesty a nulové finanční podpoře v pl p rámci rozvojové pomoci pro Afriku. „Tady může jít o to, že se to dojednalo blbě. Návštěva premiéra se nemá dohadovat dva týdny. Mělo se to udělat pořádně, protože taky jde o kredit země, o její autoritu,“ popsal Svoboda.

Zaorálek upozornil ale i na finanční aspekt: „Nechápu, jak je možné jet do Afriky na takovouto cestu a přitom zjistit, že ministerstvo zahraničí v kolonce rozvojová pomoc pro Afriku nemá žádné peníze.“ Tvrdí, že právě finance v rámci rozvojové pomoci otevírají dveře a pomáhají rozjet byznys. „O to vážnější to je, pokud se jedná přímo o premiéra,“ dodal Zaorálek.

Africe bychom podle Svobody měli věnovat obzvlášť velkou pozornost, protože je pro nás důležitá ve dvou směrech: „Zaprvé je to zdroj energie, můžeme odtud nakupovat ropu a plyn. A zadruhé je to také zdroj nebezpečí, kvůli nelegální migraci.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Uprchl před válkou a v Česku založil cukrářského giganta. Byla to náhoda, říká šéf Marlenky

Tagy:
Lubomír Zaorálek mezinárodní vztahy Cyril Svoboda 360° Ministerstvo zahraničních věcí České republiky politika Afrika diplomacie Nigérie