O útoku Hamásu vědělo jen pět lidí. Šéf teroristů zasvěcen nebyl, uvádí nová expertiza

O přesném načasování a podrobných plánech teroristického útoku Hamásu na Izrael dopředu vědělo jen pět lidí. Šéf této organizace Ismáíl Haníja mezi nimi nebyl. Vyplývá to z analýzy, na kterou upozornil izraelský list Jerusalem Post. Analýza také odkrývá, že hlavním cílem bylo unést rukojmí, ostatní útoky měly jen odvést pozornost.

Od bestiálního útoku Hamásu na Izrael, který zažehl válku mezi oběma stranami, uplynuly už více než tři měsíce. Teprve nyní ale vyplouvají na povrch další podrobnosti o teroristické operaci. Analýza publikovaná listem Jerusalem Post nyní odpovídá na otázku, která trápí Izraelce i zahraniční pozorovatele od samého počátku – jak je možné, že Izrael o útoku nevěděl předem?

Významnou roli sehrálo podcenění nepřítele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu úmyslně polevil v dohledu nad Gazou, protože věřil, že si Hamás nic nedovolí. Zpravodajské služby Izraele měly o připravovaném útoku vědět, nevěřily ale, že se ho teroristická organizace skutečně pokusí realizovat, ani netušily, kdy by k němu mělo dojít.

Hlavním důvodem utajení celé akce podle analýzy bylo, že Hamás dokázal skrývat konkrétní plány i před vlastními členy, dokonce i těmi nejvýše postavenými. Většina představitelů Hamásu měla mít o chystaném útoku jen velmi neurčité představy. Nevěděli o konkrétním datu, natož o rozsahu celé akce.

Pětka, která rozhodla

Řadoví členové Hamásu údajně roky trénovali, aniž tušili na co. Jen pět lidí z celého Hamásu mělo vědět, co se skutečně chystá. Tyto osoby den před útokem rozhodly, že operace proběhne 7. října. Datum mělo být vybrané na poslední chvíli. Hlavním argumentem pro tento den mělo být, že ostraha hranic nebude kvůli židovskému svátku Simchat Tóra tak intenzivní.

Mezi pěti lidmi, kteří měli o útoku rozhodnout, údajně byli:

  • Jahjá Sinvár, lídr Hamásu v Gaze
  • Muhammad Dajf, velitel Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného křídla Hamásu
  • Muhammad Sinvár, bratr vůdce Hamásu v Gaze
  • Rouhí Muštaha, vysoce postavený člen Hamásu
  • Ajman Nofál, někdejší velitel zpravodajských složek Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, zabitý Izraelem 17. října

Je mimořádně překvapivé, že seznam nezahrnuje jméno Ismáíl Haníja. Vůdce Hamásu, který pobývá v Kataru, se měl o plánu a termínu útoku dozvědět až od svých kolegů. Útok na Izrael byl tedy zřejmě naplánován v Gaze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ještě je čas všechno zachránit. CNN varuje před rozsáhlým konfliktem na Blízkém východě

Analýza také tvrdí, že Hamás upravoval plány teroristického útoku za pochodu. Hlavním úkolem bylo zajmout co nejvíce rukojmích. Všechno ostatní mělo jen odvést pozornost.

„Zpráva uvádí, že Hamás byl překvapen, jak rychle se izraelská obrana zhroutila. V reálném čase, asi 90 minut po útoku, nařídil další vlny útoku, aby využili narušení izraelské bezpečnosti a dostali se do dalších vesnic,“ napsal Jerusalem Post.

To je ale v lehkém rozporu se závěry listu The Washington Post, podle jehož analýzy v Hamásu plánovali, že by operace mohla trvat i několik dní. Někteří teroristé sebou údajně měli jídlo a další zásoby.

Kolem útoku Hamásu na Izrael, který uvrhl Blízký východ do další války, tak nadále panuje řada nejasností.

Tagy:
válka Izrael plán Palestina Hamás Gaza Ismáíl Haníja