Obchod s ruským názvem majitelka kvůli válce raději přejmenovala. Bojí se agrese

Obchod s potravinami

Příběh majitelky ruského obchodu

Kvůli válce na Ukrajině přejmenovává majitelka obchod s potravinami v Hradci Králové. Dlouholetý ruský název se rozhodla změnit, protože se bojí možné nenávisti ze strany nakupujících. Sama přitom pochází ze západu Ukrajiny.

„První den, když začala ta válka na Ukrajině, tak jsem se rozhodla, že ten název změním. Jmenovalo se to tu Aljonka, teď to bude Barvínek, ukrajinsky barvinok,“ uvádí majitelka obchodu s východními potravinami v Hradci Králové.

Původní název obchodu Aljonka byl podle tradiční ruské čokolády a žena se obávala možných agresivních reakcí a odlivu zákazníků. Pro mnoho místních je obchod léta zavedený.

„Mně se tu líbí ukrajinské produkty, zvykli jsme si sem chodit, je to touhou po rodné zemi,“ říká jeden z pravidelných zákazníků obchodu. „Chodíme si sem koupit rybu, líbí se nám tu. Máme tady všechny ty potraviny jako na Ukrajině,“ popisuje další.

Majitelka obchodu se také rozhodla, že tu přestane mluvit rusky. Ruštinu používá jen v nejnutnějších případech, kdy se se zákazníky, například Moladavany, jinak nedorozumí.

Otázkou zůstává, jak dlouho zůstanou regály plné. V obchodě se mísí potraviny z Ruska, Ukrajiny i dalších východních zemí. Majitelka obchodu si zatím nepřipouští, že by mohl kvůli válce nastat problém s objednávkami a dodáním zboží.

„Teď ten problém se zbožím vůbec neřeším, protože je v první řadě ta válka na Ukrajině a ráda bych, aby se to ukončilo, aby tam byl klid, aby neumírali zbytečně lidi. A až potom budu řešit, jak dál,“ přiznává.

Tagy: