Džihád na labutích. Ozbrojení Tálibové opět vyrazili na šlapadla a překvapili pozorovatele

Těžce ozbrojení bojovníci Tálibánu opět vyrazili na šlapadla. Členové afghánského radikálního hnutí, které se vloni zmocnilo nadvlády nad zemí, si vyjížďku po oblíbeném jezeře užili po boku místních turistů a s útočnými puškami v ruce. K překvapení mnohých pozorovatelů se na člunech objevilo i pár žen v hidžábech. Po návratu Tálibánu k moci se Afghánistán propadl do hluboké ekonomické i humanitární krize.

Soustava jezer Band e-Amir v provincii Bámján dlouhou dobu patřila k oblíbeným destinacím domácích i zahraničních turistů. V současnosti ale po většinu roku zeje vodní hladina populárního místa prázdnotou – poté, co radikální hnutí Tálibán minulý rok převzalo nadvládu nad Afghánistánem, přestal cestovní ruch v zemi existovat.

Jednou za čas se ovšem k Band e-Amir vydávají samotní ozbrojenci. Fotografie ze čtvrtka ukazují tálibánské bojovníky, jak si užívají projížďku na šlapadlech ve tvaru labutí. Někteří z nich se vydali na jezero s útočnými puškami AK-47 v ruce, což pobavilo nejednoho internetového uživatele. „Skoro to vypadá, že se snaží nastartovat džihád na labutích,“ komentují lidé na sociálních sítích netradiční událost.

Na několika snímcích se objevují i neozbrojení muži, nejspíše místní turisté. K překvapení mnohých pozorovatelů na lze na fotografiích zahlédnout také ženy v hidžábech, třebaže byla práva žen po nástupu Tálibánu k moci výrazně potlačena, připomněl britský deník Daily Mail.

Ozbrojenci se k jezeru východně o hlavního města Kábul vydali už minulý rok. Tehdy si na šlapadla vzali nejen kalašnikovy, ale také raketomety. Po pádu Kábulu se radikálové taktéž vyfotili, jak dovádí s pouťovými atrakcemi, jako byly kolotoče nebo autodromy.

Letošní i loňské snímky podtrhují umírající cestovní ruch v Afghánistánu. Kromě národního parku Band e-Amir, který se skládá ze šesti tmavě modrých jezer, byly hlavní chloubou bámjánské provincie dvě obří sochy buddhů ze 6. století. Obě Tálibán zničil už v roce 2001.

Tagy: