OBRAZEM: Západní technika a zbraně na frontě. Záběry CNN Prima NEWS vyvrací Bulířovy pochyby

Obrněné transportéry, protitankové zbraně, moderní dělostřelectvo a nově také tanky. Zatímco český dobrovolník Matouš Bulíř opakovaně tvrdil, že na ukrajinské frontě není žádná západní technika, záběry štábu CNN Prima NEWS ukazují pravý opak. Nechybí široká škála ručních zbraní ani těžké vojenské techniky od zemí NATO. Jaké západní „dary“ se aktivně zapojují do bojů s Rusy? Podívejte se na snímky, které pořídil přímo na Ukrajině reportér Matyáš Zrno.

„Ano, nějaká západní technika tu je – vzadu. Ale nic, co by se promítlo do přímého boje. To vám garantuji. Tady se furt jezdí ve staré sovětské technice, a tam, kde se bojuje, vůbec nic není. Proto jsem proti bezmezné pomoci Ukrajině, stát vyhazuje peníze oknem,“ tvrdil Bulíř ve videu, které se šířilo v proruských a dezinformačních kanálech. Poté, co ho s pěstmi konfrontovali čeští spolubojovníci, se vrátil zpět do Česka. Jeho narativ o „téměř neexistujících“ západních zbraních na Ukrajině se už ovšem zaryl do paměti desetitisíců lidí.

Jak to tedy je s dodávkami americké či britské vojenské techniky? Ne tak špatně, jak Bulíř tvrdil. U něj se totiž ukázalo, že se nezapojoval do bojů na frontě. „Pokud máme věřit jeho videím, tak asi nějakou chvilku někde poblíž fronty byl. Pokud tvrdí, že neviděl opravdu vůbec nic ze západní techniky, tak buď lže, nebo tam byl opravdu jen chviličku a měl zrovna tu smůlu, že okolo nic nebylo.  Ale to znamená, že by tam musel být opravdu jen pár dní, jinak to zkrátka není možné,“ okomentoval případ Matyáš Zrno, šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS, který zrovna natáčel na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlom ve válce? Západní tanky už jsou na Ukrajině. Ruské stroje nemají šanci, tvrdí experti

V případě ručních zbraní naopak podle něj mají obránci co vybírat – nejčastěji se v jejich držení objevují klony poloautomatické pušky AR-15 či belgické útočné pušky FN SCAR. Rovněž nechyběl na frontě ani americký granátomet MK-19 či kulomety M-249 či několik druhů odstřelovačích pušek. Už loni na jaře se Ukrajinci hojně chlubili také americkými protitankovými střelami Javelin, ve velkém počtu stříleli i z britských NLAW či německých Panzerfaustů 3.

U fronty se pohybovaly rovněž obrněné západní transportéry, ať už australský Bushmaster, či britský Spartan. Na poli dělostřelectva zase vévodily nejen proslavené raketomety M270 MLRS a M142 HIMARS, ale také americké houfnice M777. Zkrátka a dobře – Bulířovo tvrzení, že na Ukrajině nejsou téměř žádné západní zbraně, se nezakládá na pravdě.

„Tohle je úplně nejsnáze vyvratitelná věc. Popravdě řečeno nechápu Bulíře, proč opakovaně tvrdil, že neviděl žádnou – zdůrazňuji, žádnou – západní techniku. Opravdu stačí sedět u silnice a fotit… a čím více na východ a blíže frontě, tím je toho víc,“ konstatoval Zrno.

Už přijely i tanky

Během týdne se Ukrajina navíc dočkala dlouho očekávaných posil v podobě západních tanků a bojových vozidel pěchoty. V současnosti by na Ukrajině měly být minimálně tři britské tanky Challenger 2 a 35 Leopardů 2 – tři z Portugalska, 14 z Polska a 18 z Německa. V několika případech má jít o nejmodernější verze s označením A6, nic novějšího není na evropském trhu k mání.

Společně s nimi překročilo hranici 40 bojových vozidel pěchoty Marder a nespecifikovaný počet amerických obrněnců Stryker – podle ukrajinské zpravodajské agentury Unian by jich mohlo být nejméně 90.

V blízké budoucnosti by na Ukrajinu měly zamířit těžké americké tanky M1 Abrams, švédská bojová vodila pěchoty CV90 nebo desítky kusů obrněnce M2 Bradley.

Tagy: