Dojalo nás to k slzám, přiznal elitní voják. Z Česka dorazily s helmami také obrázky

Na Ukrajinu dorazila pomoc z Česka

K tisícům neprůstřelných vest, vojenských helem a zdravotnického materiálu přibalila Paměť národa ukrajinským vojákům také obrázky od českých a ukrajinských dětí. Zlu se neustupuje, napsal k tomu projekt, který se věnuje uchovávání vzpomínek pamětníků české historie, na webu. Pomoc putuje ukrajinské nadaci Come Back Alive. Opravdu nás to dojalo až k slzám, děti se opravdu snažily, okomentoval neobvyklou dodávku pomoci člen ukrajinské speciální jednotky.

„Proč lidé, kteří natáčejí vzpomínky pamětníků, nyní vypravují na Ukrajinu kamiony plné neprůstřelných vest a helem? Protože zlu se neustupuje,“ píše se na webu sbírky pamětníků, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum.

Ta se rozhodla pomoci válkou zmítané Ukrajině a vybrala od svých podporovatelů peníze, které poslala ukrajinské nadaci Come Back Alive. Za měsíc fungování sbírky se podařilo vybrat 180 milionů korun.

„Takové listy papíru a kresby nacházíme v neprůstřelných vestách, které přicházejí z České republiky… dojalo nás to až k slzám.“ Člen jedné ze speciálních jednotek děkuje za vzkazy a obrázky, které pro ně namalovali čeští školáci a ukrajinské děti žijící v Česku. Vzkazy posíláme ukrajinským obráncům s dodávkami vest a dalšího materiálu.

Posted by Paměť národa on Thursday, March 17, 2022

Ukrajinská organizace se ale musela dva dny po začátku invaze evakuovat z Kyjeva, kde sídlila. „Poslala naléhavý vzkaz, že není již schopna nakupovat a distribuovat tolik potřebné neprůstřelné vesty, helmy a optiku. Proto prosí českou organizaci Post Bellum, aby se podle svých možností této činnosti chopila,“ uvádí Paměť národa na webu.

„Denně ze tří skladů vypravujeme ve spolupráci s ukrajinskou ambasádou tranzity, náklaďáky a kamiony směřující na různá místa na Ukrajině, kde se vedou nejtvrdší boje,“ popisuje organizace. Přesná místa kvůli bezpečnosti neuvádí. „Kromě neprůstřelných vest, přileb, vysílaček nebo dronů teď přicházejí žádosti o termovize, které pomáhají hasičům hledat přeživší v troskách budov, a taky o protézy, kterých bude vzhledem k vážným zraněním vojáků i civilistů potřeba stále víc,“ dodává organizace na sociální síti.

Vesty, helmy a další vojenský materiál ale není to jediné, co ukrajinští vojáci v dodávkách našli. Paměť národa jim posílá také obrázky, které pro ně namalovali čeští školáci a ukrajinské děti žijící v Česku. „Opravdu nás to dojalo až k slzám. Jde vidět, že se děti opravdu snažily,“ říká jeden z členů tamní speciální jednotky na videu, které Paměť národa zveřejnila na Facebooku.

„Dobrá zkušenost je, že když člověk chce a tlačí žádosti po všech možných úřadech, tak se podaří věc vyřídit během hodin. Dnešní situace otevírá dveře a úředníci řeší naše žádosti promptně. No, člověk taky občas musí hodně zadupat, aby se věci pohnuly, ale daří se,“ popisuje jeden z organizátorů sbírky Martin Kroupa.

Tagy: