Vondráček: Oceněním Zemana projevíme vyzrálost. Pro něj ruku nezvednu, namítl Jurečka

Exprezident Miloš Zeman

Sněmovna navrhla státní vyznamenání

Poslanec Radek Vondráček (ANO) navrhl během čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny udělit státní vyznamenání bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi. Svůj návrh podpořil slovy, že by šlo o „projev společenské vyzrálosti“. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) však namítl, že automaticky vyznamenat Zemana jakožto bývalého prezidenta mu nepřijde jako férový argument. Dodal, že má řadu důvodů, proč by pro tuto nominaci ruku nezvedl.

„Chápu, že Miloš Zeman díky své povaze a neomezené sebedůvěře ve své názory vzbudil nesčetněkrát kontroverzi. V případě jeho vztahu k médiím by se dalo mluvit o tiché nenávisti. Ale ocenění bývalé hlavy státu považuji za projev společenské vyzrálosti,“ pronesl Vondráček ve Sněmovně.

ČTĚTE TAKÉ: Nutnost, nebo pomoc Rakušanovi? Šlachta vede spor s ANO a SPD o zřízení vyšetřovací komise

Zákonodárce zároveň zdůraznil tradici, kdy prezident vyznamená svého předchůdce. „Patří to k civilizovanosti. Ono totiž platí: Jednou prezident, vždy prezident. Když se někdo ptá na Zemanovy proruské názory, považuji to za úsměvné,“ řekl.

Ministr Jurečka však tento návrh nevidí tak jednoduše. „Byl politickým hybatelem, který byl v minulosti perzekuován. Ale vytvářet dojem, že kvůli frázi ‚jednou prezident, navždy prezident‘ máme někoho automaticky navrhnout na vyznamenání, a podsouvat ho Sněmovně, mi přijde nefér,“ namítl.

„Osobně vnímám řadu důvodů, proč bych pro takový návrh ruku nezvedl. V době Zemanova mandátu byli někteří lidé mediálně popotahováni a osočováni nepravdivými výroky, což vnímala nemalá část veřejnosti,“ oponoval šéf lidovců.

Vondráček na jeho slova zareagoval krátce: „Sám exprezident mi říkal: ‚Uvidíš, Marian Jurečka bude proti‘. A měl pravdu.“

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) objasnil, že Miloš Zeman spadal do zvláštní kategorie mezi těmi, kteří byli podvýborem vyřazeni z nominace na vyznamenání. „V jeho případě nejde o příslušnost nebo spolupráci se Státní bezpečností. Jde skutečně o specifickou skupinu, bylo to myšleno neutrálně,“ pronesl a dodal, že důvody byly politické.

Bojovalo se i o Kunderu

Sněmovna navrhla prezidentovi Petru Pavlovi k vyznamenání i spisovatele Milana Kunderu, který zemřel loni v červenci. Jméno původně předložil předseda ANO Andrej Babiš a opřel se do poslanců, kteří vyjádřili na podvýboru pochybnosti. Žáček zmínil některá stále kontroverzní místa v prozaikové životě, jež souvisí se spoluprací s StB.

„Od podvýboru se čeká, že bude reflektovat všechny problémové záležitosti. Pokud by k něčemu takovému nedošlo, veřejnost by nám vyčítala, že jsme nenaplnili svou činnost. Během akademického působení jsem s kolegyní rozebíral dokumenty, které nemohly být zfalšovány. Vznikly v roce 1950 a u jednoho udání je uvedeno i jméno Milana Kundery,“ shrnul poslanec, který dříve působil jako historik.

Ke schválení prezidentovi navrhli poslanci také bývalou první dámu Dagmar Havlovou Veškrnovou, hudebníka Karla Kryla, diplomatku Evu Filipi nebo pražského arcibiskupa Jana Graubnera. Mezi zamítnutými byl právě Miloš Zeman, protikomunističtí odbojáři Josef a Ctirad Mašínovi nebo youtuber Karel Kovář vystupující pod přezdívkou Kovy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsme bohatá nevěsta, v Europarlamentu založíme frakci, prohlásil Babiš. Uskupení bude proti migraci a Green Dealu

Tagy: