Třetí dávka má smysl, chrání i proti omikronu. Covid bude běžná nemoc, míní Prymula

Roman Prymula v Partii

Omikron se šíří Českem

Omikron se šíří Českem, i proto odborníci dál apelují na očkování, ideálně třetí dávkou. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly je ale podobně časté přeočkování do budoucna nesmyslné a blížíme se k bodu, kdy bude koronavirus běžné onemocnění. Prymula to řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Epidemiolog Roman Prymula doufá, že se omikronem COVID-19 pomalu zařadí mezi běžná onemocnění. „Myslím si, že se blížíme situaci, pokud se to potvrdí, že by se konečně covid mohl stát běžným respiračním onemocněním,“ řekl ve Zprávách na CNN Prima NEWS.

Přesto je nyní podle něj čas na posilovací dávku. „Myslím, že třetí dávka má celkový význam. I dva měsíce po třetí dávce jsou lidé proti omikronu chránění. Je to namístě,“ podotkl Prymula.

Z dlouhodobého hlediska ale věčné opakování vakcín nedává smysl. „Imunitní systém bude přeočkování tolerovat. Musíme počkat na vylepšené vakcíny,“ doplnil. Lidé s takzvaným boosterem (posilovací dávkou) by však měli být nadále obezřetní. Omikron je stále nejnakažlivější variantou.

Pozitivní test i mysl?

Kvůli omikronu se podle lékařů navýší i počty lidí v nemocnicích. Situaci by ale měli zvládnout. „Určitě, jsem o tom přesvědčený, zvládli jsme i předchozí vlny. Nemyslím si ale, že to bude procházka růžovým sadem, třeba pro ty, kteří mají závažnou poruchu imunity,“ varuje před podceněním lékař Martin Balík.

Podle biochemika Zdeňka Hostomského je nákaza omikronem v kombinaci s druhou dávkou očkování tou nejlepší variantou pro vytvoření silné imunity. Ta podle něj bude chránit i před dalšími variantami. „Tato vlna omikronu bude daleko méně nebezpečná. Nakazíme se, ale bral bych to pozitivně,“ poznamenal biochemik.

Biolog Omar Šerý odhaduje, že na jaře už by Česko mohlo být bez omikronu. „Peak (vrchol vlny) bude na začátku února, první nebo druhý únorový týden. Potom to půjde zase rychle dolů. Na konci března bychom tady mohli mít klid,“ predikoval Šerý.

Ministerstvo zdravotnictví má prý připraveno několik variant scénářů podle vývoje nákazy. Podle šéfa rezortu Vlastimila Válka (TOP 09) je nejdůležitější očkování. Světová zdravotnická organizace ale přišla s informací, že třetí dávka současnou vakcínou nemusí mít smysl a může být dokonce nevhodná.

Tagy: