Očkování proti covidu ovlivňuje menstruaci, potvrdila studie. Jaké jsou časté projevy?

Aktuální covidová statistika

Tisíce žen ve světě si stěžovaly, že očkování proti covidu ovlivnilo jejich menstruaci. Mnohé z nich, včetně několika stovek Češek, hlásí delší nebo kratší cyklus či silnější bolesti. Američtí vědci nyní dali ženám za pravdu. Podle dosud zveřejněných výsledků studie, která bude trvat celý rok, se po druhé dávce vakcíny může menstruační cyklus prodloužit až o 19 hodin. U některých žen to může trvat i déle.

Stížnostem žen se věnovali vědci z pěti amerických univerzit: Bostonské, Harvardské, Michiganské státní, Oregonské a univerzity Johna Hopkinse. Experti si dali za cíl zjistil, zda existuje souvislost mezi vakcínou proti covidu a abnormálnímj jevy v menstruačním cyklu.

V rámci anonymní studie analyzují poznatky téměř čtyř tisíc žen, a to prostřednictvím aplikace pro sledování plodnosti Natural Cycles. Součástí analýzy jsou jak očkované, tak neočkované uživatelky ve věku od 18 do 45 let, které neužívají hormonální antikoncepci. Ženy jsou očkované jednou ze tří vakcín: Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson, píše web Daily Mail.

Vědci při svém zkoumání zjistili, že ženy, které dostaly první dávku vakcíny, mají v průměru prodloužený cyklus o 15 hodin. Po druhé dávce se cyklus může prodloužit až o 19 hodin. Podskupinou uživatelek aplikace byly i ženy, které v jednom menstruačním cyklu obdržely obě dávky vakcíny. V průměru se jim cyklus prodloužil o dva dny.

Zjištění ze studie, která jsou průběžná, neboť se má od zahájení v září 2021 jednat o roční analýzu, byla zveřejněna v časopise Obstetrics & Genecology. Vědci tak potvrzují oznámení tisíců žen, které po vakcinaci hlásily neobvyklé změny. Kromě změny v délce trvání cyklu se jednalo i o silné bolesti, postmenopauzální krvácení či poševní výtok.

Menstruační cykly obecně trvají přibližně 28 dní, přesná délka se však u jednotlivých žen liší, ta se může měnit i v průběhu jejich života, například kvůli stresu. Právě to může být podle odborníků jedním z důvodů i nyní kvůli covidové pandemii. Zveřejněné výsledky však dokazují, že na vině může být i vakcína.

Ženy by proto měly tento vedlejší účinek očekávat. „Je uklidňující, že studie zjistila pouze malou a dočasnou změnu v menstruaci,“ podotkla doktorka Diana W. Bianchiová. Výzkumníci vychází ze shromážděných údajů ze tří po sobě jdoucích cyklů před očkováním a tří cyklů po něm. Zatím se zdá, že nejvýraznější změny postihují ženy, které podstoupí vakcinaci mezi prvním dnem krvácení a zahájením ovulace.

Ačkoliv mohou některé ženy se změnou cyklu trápit obavy z početí, doktorka Victoria Maleová je uklidňuje. Na základě údajů analýzy nebyly u žen odhaleny žádné problémy s plodností.

Tagy: