Vánoce jsou časem tradic a pečení, které provoní celý dům. Inspirujte se recepty na klasické vánoční laskominy, jejichž kořeny sahají do dávné historie a dnes jsou nezbytnou součástí svátečního období.
Historie vánočního cukroví
Tradice pečení vánočního cukroví se k nám dostala z Německa, kde se připravovalo již ve středověku. Tehdejší sladkosti ale nesloužily k jídlu, nýbrž k výzdobě světnic, chlévů nebo stromků. Věřilo se, že drobné pochutiny ve tvaru zvířat nebo symbolů, jako je kruh (symbolizující slunce), chrání domácnost před temnými silami, přinášejí štěstí a hojnost.
ČTĚTE TAKÉ: Jaké prosecco se hodí k dezertu a jaké ne? Naučíme vás z něj i uvařit
Cukroví mělo magický význam: pokud se povedlo, zajistilo zdraví na celý další rok. Naopak spálené nebo nepovedené cukroví mohlo přinést hospodyni smůlu nebo dokonce nemoc.
Pečení bylo v minulosti nákladné, jelikož cukr a mouka byly velmi drahé, a proto se k přípravě sladkostí používal hlavně med, sušené ovoce nebo ořechy. Tento odkaz se zachoval i v mnoha tradičních receptech, které si dodnes uchovávají přírodní sladkost a jednoduchost.
Drobné pečivo postupně přestalo být jen dekorací a stalo se lahůdkou, kterou si dopřávali lidé během oslav Vánoc. Zvyk péct cukroví se ujal v českých zemích v 19. století a dodnes je neodmyslitelnou součástí sváteční atmosféry.
Perníčky
Perníčky patří mezi nejstarší druhy cukroví, jejichž kořeny sahají až do starověkého Egypta, Řecka a Říma. Už tehdy se pekly z mouky, medu a koření, které jim dodávalo nejen typickou chuť, ale i léčivé účinky.
Do českých zemí se umění perníkářů dostalo ve 14. století z německého Norimberku. Kvůli drahým surovinám byly perníky luxusním zbožím, které vyráběli pouze cechovní mistři. Těsto zrající i několik let se vtlačovalo do dřevěných forem s reliéfy, což tehdejším perníkům dodávalo zdobný vzhled, stojí na webu Svět cukrářů.
Od 19. století perníkářství čelilo konkurenci moderního cukrářství, ale jeho tradice se udržela dodnes. Současné recepty jsou jednodušší a dostupné pro každého – těsto lze připravit během pár dní a zdobení cukrovou polevou se stalo oblíbenou rodinnou aktivitou. Perníčky jsou díky své dlouhé trvanlivosti, vůni a svátečnímu zdobení stále jednou z nejoblíbenějších vánočních sladkostí.
Recept, jak upéct ty nejlepší a hned měkké perníčky s medem, najdete zde.
Vosí hnízda či včelí úly
Vosí hnízda, na Moravě známá jako včelí úly, získala své pojmenování podle tvaru připomínajícího slaměné košnice – tradiční včelařské pomůcky používané k odchytu včelích rojů. Tento druh nepečeného vánočního cukroví je milován po celé České republice, a to nejen pro svůj zajímavý vzhled, ale především pro svou lahodnou chuť.
Jejich příprava není příliš složitá. Stačí se jen řídit osvědčeným receptem.
Bramborový salát podle celebrit. Pohlreich, Boušková či Janda prozradili své recepty
Při přípravě štědrovečerního bramborového salátu se řada rodin drží vlastních osvědčených postupů. Jaký recept má šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, muzikant Petr Janda z Olympicu, herečky Jana Boušková, Petra Černocká nebo zpěvačka Heidi Janků?
Ořechy plněné krémem
Dalším oblíbeným druhem vánočního cukroví jsou ořechy plněné krémem. Tato sladkost je oblíbená pro svou křehkost a lahodnou náplň, která se skládá z másla, cukru a ořechů. Klasické ořechy se pečou na formičkách a po upečení se spojují pomocí krému. Tento druh cukroví se často podává jako malý kousek na jedno sousto, a proto je ideální pro vánoční hostiny.
Tradiční recepty na ořechy plněné krémem se liší podle regionu, ale základní složky zůstávají stejné – ořechy, máslo, cukr a mouka. V některých variantách se používá i rum nebo jiné alkoholické nápoje pro zvýraznění chuti. Zkusit můžete například tento recept.
Pusinky
Pusinky, francouzsky meringues, jsou křehké, nadýchané cukrovinky, které si získaly srdce milovníků sladkostí po celém světě. Podle legendy vznikly v městečku Meiringen v oblasti Oberhasli, kde je měl v 17. nebo 18. století poprvé připravit italský cukrář Gasparini. Ten údajně ušlehal cukr s vaječnými bílky, směs nechal usušit a dal tak vzniknout delikatesě inspirované láskou, kterou pokřtil podle města svého původu, uvádí web Země světa.
Pusinky si brzy našly cestu na francouzský královský dvůr, kde je zbožňoval Ludvík XV., a díky své jednoduchosti a lehkosti se rozšířily do celé Evropy i zámoří.
Výroba vyžaduje jen základní suroviny – cukr a bílky – ale jejich dokonalá příprava, křehkost a sladká chuť z nich dělají kulinářský klenot, který nesmí chybět na žádné vánoční tabuli. Jak postupovat, abyste dosáhli těch nejlepších pusinek, si přečtěte zde.
Marokánky
Marokánky jsou sice původem z arabského světa, jejich kořeny ale sahají na sever Afriky, kam Arabové přenesli své kulturní a kulinářské tradice během expanze. Díky bohatým kontaktům severní Afriky s Evropou a dalšími regiony se tato unikátní pochoutka rozšířila po celém světě. Ačkoliv v arabských zemích byly původně spojovány spíše se slavnostními příležitostmi, v Česku si našly své místo mezi tradičním vánočním cukrovím.
Marokánky jsou vyhledávané pro svou pestrost surovin a jednoduchou přípravu. Základem byly historicky datle, med, ořechy a koření jako vanilka či kakao. S postupem času se receptury přizpůsobily regionálním chutím – dnes se často přidávají rozinky, mandle, kokos, pomerančová kůra či čokoláda. I když marokánky nejsou tak populární jako jiné druhy vánočního cukroví, jejich křupavá konzistence, bohatá chuť a relativně zdravé složení je činí nepřehlédnutelnou pochoutkou na svátečním stole. Vyzkoušet můžete například tento recept.
Jak na nejlepší bramborový salát? I malé změny jej mohou vylepšit k nepoznání
K typickým českým Vánocům neodmyslitelně patří mimo jiné i bramborový salát. Na Štědrý večer si jej u nás odpustí jen málokdo. Avšak připravit chuťově dobrý salát také není žádná legrace. Podívejte se na zaručené triky, díky kterým bude váš letošní bramborový salát ještě lepší než vloni.
Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví, někdy označované jako Masarykovy knoflíky, má zvláštní kouzlo – váže se k oblíbené vánoční tradici našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Ten si tento druh oříškového cukroví rád vychutnával během Vánoc.
Specifikem tohoto cukroví je jednoduchá příprava a krátká doba na rozležení. Díky vůni a chuti lískových nebo vlašských ořechů získává nezaměnitelný charakter, který si zamilujete už při prvním soustu. Masarykovo cukroví je skvělým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása, a dodá vašemu vánočnímu stolu jemný nádech prvorepublikové noblesy. Neváhejte Masarykovo cukroví podle osvědčeného receptu vyzkoušet.
Išlské dortíčky
Išlské dortíčky, jemné cukroví s bohatou ořechovou chutí a lesklou čokoládovou polevou, mají svůj původ v rakouském lázeňském městě Bad Ischl. Toto město bylo v 19. století oblíbeným místem císařského dvora, a právě zdejší cukráři prý ohromili císaře Františka Josefa i jeho choť Sisi lahodnými sladkostmi, mezi nimiž išlské dortíčky vynikaly svou elegancí a jemností.
Toto cukroví se skládá ze dvou koleček spojených vrstvami ořechového krému, které jsou přelité čokoládovou polevou a ozdobené vlašským ořechem či pistácií. Díky své náročnější přípravě a slavnostnímu vzhledu jsou išlské dortíčky dodnes velmi oblíbené. Recept najdete zde.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný