Odborníci volají po delší karanténě. Neměla se zkrátit ze 14 na 10 dní, tvrdí

Lockdown

Je zkrácení karantény riziko? Šerý: Lidé mohou být infekční déle

Zkrácení karantény ze 14 na 10 dní byla podle některých odborníků chyba, která přispěla k rychlejšímu šíření viru v Česku. O tom, že lidé bez nutnosti testu mohou po 10 dnech zpátky do normálního života, rozhodla Rada vlády pro zdravotní rizika v srpnu.

Pan Ondřej z Prahy prodělal koronavirus s mírným průběhem. Když si ale tento týden zaplatil na své vlastní náklady test, zjistil, že stále ještě není zdravý. Žádné příznaky nemoci přitom nepociťuje. „Nějakých sedm dní po ukončení izolace jsem šel na další test, abych měl jistotu, že někoho nenakazím v práci, a byl pozitivní,“ řekl Ondřej.

Zatímco v první vlně byl negativní test propustkou nejen z izolace, ale i z karantény, nyní je tomu jinak. Rada vlády pro zdravotní rizika letos v srpnu také zkrátila dobu, po kterou musí být lidé doma, ze 14 na 10 dní. Tehdejší vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula to oznámil 17. srpna a tvrdil, že lidí, kteří jsou infekční i po 10. dni, napočítáme v jednotkách procent.

Šerý: Infekčních po karanténě je víc než 10 procent

Podle neurobiologa Omara Šerého je ale takových lidí ve skutečnosti mnohem více. „Podle toho, co sleduji ve svém okolí, to může být i více než 10 procent lidí, kteří jsou PCR pozitivní. Tudíž můžou své okolí nakazit,“ vysvětlil Šerý.

Se zkrácením doby v případě karantény nesouhlasí ani epidemiolog Rastislav Maďar. „V létě jsem byl proti zkrácení karantény ze 14 na 10 dní. Nejistý krok. Z principu má trvat maximální inkubační dobu, tak jako u ostatních nemocí. Pamatuje si to určitě i Adam Vojtěch, měl stejný názor,“ napsal epidemiolog na Twitter.

V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS imunolog Václav Hořejší uvedl, že testovat by se mělo co nejvíce – včetně lidí, kteří opouštějí karanténu nebo izolaci. „Na druhé straně je pravda, že se zdá, že test může být pozitivní i v případě, že člověk už není infekční, protože v organismu zůstávají neinfekční zbytky, takové trosky viru. (...) Bezpečnější by samozřejmě byla karanténní doba 14 dní, ale myslím, že na toto téma ani neexistuje žádná odborná shoda,“ sdělil Hořejší.

Negativní test není třeba už čtyři měsíce

Negativní test při ukončení karantény nebo izolace Češi nemusí mít od 8. července. 17. srpna pak byla zkrácena izolace a karanténa. Právě i tato dvě opatření mohla podle některých odborníků přispět k rychlejšímu šíření koronaviru.

„V tomto okamžiku bych velmi rád slyšel: ,Ano, podle všech dosavadních studií, které máme, víme, že doba 10 dnů stačí, protože je 99,9 % neinfekčních, anebo nestačí.‘ Pak se to musí předělat,“ řekl člen výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Zda se bude délkou karantény zabývat i ministerstvo zdravotnictví, bude jasnější v pátek, kdy by měl ministr Jan Blatný odpovědět na dotazy redakce CNN Prima NEWS.

Tagy: