Nastal čas odložit respirátory. Rozvolňování je teď celosvětový trend, říká Prymula

Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula k odložení respirátorů

Aktuálně už přínosy rozvolnění převažují nad potenciálními riziky, řekl ve vysílání Nového dne na CNN Prima NEWS epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Doba na odložení respirátorů se tedy podle něj čím dál více blíží.

Prymula upozornil, že po zhruba dvou letech pandemie existuje velká poptávka po velkém rozvolnění, potažmo ukončení protiepidemických opatření. „Je to celosvětový trend,“ poznamenal.

Je to vidět i na příkladu mnoha evropských států. K rozvolnění již před časem přistoupila Velká Británie nebo Dánsko. Ve čtvrtek postupné ukončování opatření oznámilo sousední Slovensko, dokonce i Rakousko, které donedávna razilo velmi tvrdou cestu v boji proti koronaviru.

K rozvolnění se odhodlala i česká vláda. Premiér Petr Fiala (ODS) v minulém týdnu oznámil, že začátkem března přestanou platit téměř všechna opatření, snad vyjma nošení respirátorů. I to by ovšem podle Prymuly mohlo brzy skončit.

„Pokud bychom měli respirátory delší dobu, bylo by riziko mírně menší, ale pokud srovnáváme přínosy obecně, tak skutečně nastává čas, abychom je odložili. Zda to bude k 15. březnu či jinému datu, o tom rozhodne vláda,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Prymula.

Prymula: Konec proplácení testů ještě není na místě

Bývalý ministr zdravotnictví a současný poradce prezidenta Miloše Zemana zároveň varuje, že koronavirová varianta omikron, která aktuálně převládá v Česku i ve světě, je v populaci stále hodně rozšířena. Nemyslí si proto, že je na místě nyní přestat proplácet testy.

Jako důvod uvedl právě záchyt pozitivních testů, který je v českém obyvatelstvu nadále značný. Epidemiolog připomněl, že z testů na lékařské žádanky vychází pozitivita lidí až kolem 40 procent.  „Lékaři si stěžují, že vypisují kvanta různých žádanek a to je zatěžuje,“ zmínil exministr.

I když čísla nakažených aktuálně klesají a především se do nemocnic dostává méně lidí než v minulosti, stále nemají zdravotníci klid. „Bohužel ještě máme zátěž v nemocnicích, která ale s tím odstupem, co vidíme, bude klesat,“ řekl Prymula směrem k aktuálním statistikám nakažených.

Tagy: