Česko neprosadí v EU nic. Předsednictví je kamufláž pro malé země, tvrdí Okamura

Tomio Okamura

360° Soukromí politiků (714)

Česká republika se 1. července ujala předsednictví Evropské unie (EU). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude mimo jiné chtít prosadit například vstup Chorvatska do schengenského prostoru. Předseda SPD Tomio Okamura si však myslí, že Česko neprosadí vůbec nic. Ve speciálu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že jde o kamufláž, která má působit dojmem, že malá země může v Evropské unii něco ovlivnit.

Česká republika si pro předsednictví EU zvolila základní priority, kterými se chce zabývat. Má jít mimo jiné o zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny. „Musíme napřít maximální úsilí a soustředit se na poválečnou obnovu Ukrajiny a pomoci této zemi na její cestě do Evropské unie,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Šéf SPD Tomio Okamura je ale k čekému předsednictví EU poměrně skeptický. „Buďme realisty, neprosadíme vůbec nic, protože předsednictví je pro malé země taková kamufláž, která má působit dojmem, že malá země v Evropské unii něco ovlivní, neovlivníme nic,“ řekl Okamura. Dodal, že předsednictví navíc bude stát miliardy korun.

Zopakoval také, že Evropská unie v současné podobě postrádá smysl. „Měli bychom se vrátit do co nejužší spolupráce evropských národů bez diktátu Bruselu při zachování čtyř základních svobod. To znamená volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb. Když chce někdo z centra ovládat desítky národů, to už jsme v minulosti zažili. Dělal to Napoleon, snažil se o to Hitler, bývalý sovětský blok, římská říše. Vždycky se to rozpadlo,“ popsal Okamura. Podle něj se spolupráce neosvědčila ani při pandemii koronaviru, kdy si státy vzájemně blokovaly dodávky zdravotnického materiálu.

Okamura nevidí českou budoucnost ani v NATO. „Co se týče bezpečnostních záruk, tak v NATO, ve kterém je například Turecko, nemáme budoucnost. Ani sousední Rakousko není v NATO, a to není žádný vazal Ruska. Odmítám, abychom se stali vazalem Ruska, Bruselu, Washingtonu nebo Pekingu, a odmítám, abychom poslouchali nějakou zahraniční mocnost,“ uvedl.

Předseda SPD by si podle svých slov přál, aby Česká republika byla silným suverénním státem, který má dobré pragmatické vztahy s okolními zeměmi. „To vidíme třeba v Rakousku, Švýcarsku nebo Japonsku,“ podotkl Okamura.

Tagy: