Jsme na pokraji průlomu, tvrdí Ukrajinci. Putin bude chtít příměří, dodávají

Protiletadlový systém Rokcet v Oděské oblasti na Ukrajině. (Ilustrační foto)

Putin vyjádřil soustrast pozůstalým po Prigožinovi

Nynějším cílem ruského prezidenta Vladimira Putina je osobně přežít, uvedl poradce ukrajinské hlavy státu Mychajlo Podoljak. „Může přežít, pokud neprohraje válku. Nyní je jeho úsilí zaměřeno na to, aby přinutil Ukrajinu zasednout k jednacímu stolu,“ nechal se slyšet Podoljak. Podle vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného je armáda na pokraji průlomu. Po středeční havárii letadla, při níž měl podle ruských úřadů zemřít šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, odjíždějí z Běloruska konvoje žoldáků, informuje Centrum národního odporu. Podle expertů mohl Putin nechat sestřelit stroj kvůli Prigožinově snaze udržet si vliv na africkém kontinentě, kde působila rovněž ruská tajná služba GRU.

Pokud chce ruský prezident Vladimir Putin osobně přežít, nesmí prohrát válku. Jeho úsilí je nyní zaměřeno na to, aby „zasedl s Ukrajinci k jednacímu stolu,“ uvedl podle webu Unian poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak. To podle něj znamená nastolení okamžitého příměří a stanovení nové „dělicí čáry“. Ukrajinci však o něco takového nemají zájem. „Nemáme možnost vyjednávat s osobou, která vás přišla zabít,“ dodal Podoljak.

ČTĚTE TAKÉ: Nikdy nezapomeneme. Kyjev poděkoval Česku za pomoc, zmínil srpen 68 i Havla s Krylem

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj se nechal slyšet, že jeho armáda je na pokraji průlomu. Podle Unianu to řekl americkým představitelům. S těmi Ukrajina již několik týdnů vede napjatou diskusi o protiofenzivní strategii. Americká armáda vyzývá, aby ta ukrajinská soustředila síly a pokusila se prolomit obranu Ruské federace a dosáhnout Azovského moře. „Nechápete povahu tohoto konfliktu. Toto není operace proti rebelům. Tohle je Kursk,“ oponoval Zalužnyj v narážce na slavnou bitvu druhé světové války.

V reakci na zprávu o smrti Jevgenije Prigožina směřují konvoje vagnerovců k hranicím Běloruska s Ruskou federací. Speciální služby tamního režimu Alexandra Lukašenka mají jednotkám v odjezdu bránit, píše web Centra národního odporu. Vláda stažení žoldáků nepovolila. V zemi, kam byli vagnerovci převeleni po neúspěšném pokusu o puč v červenci, měli podle některých zdrojů začít demontovat své tábory již 23. srpna ve večerních hodinách.

Ruský prezident Vladimir Putin se mohl rozhodnout, že z Prigožinovy strany došlo k překročení „červené linie“, a to tím, že se snažil zachovat si vliv ohledně vojenských operací na africkém kontinentu, tvrdí agentura Unian. Dohoda, která vznikla po neúspěšném pokusu o tažení na Moskvu, měla údajně zaručit, že Prigožin výrazně omezí přítomnost vagnerovců v médiích a sníží vliv skupiny v Africe.

Konkurencí na tropickém kontinentu mu totiž mohla být ruská tajná služba GRU. Šéf žoldnéřů se obával, že by právě tato organizace mohla plně nahradit jeho jednotky, a proto rychle zamířil do Afriky. S informací přišel telegramový kanál VChK-OGPU, který má být údajně napojený na ruský resort obrany. Zástupce velitele GRU a vedoucí jednotky pro zvláštní činnosti Andrej Averjanov byl v minulosti spojován s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii i s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, k němuž došlo v roce 2014 a při kterém zemřeli dva čeští občané.

Podle informací mezinárodního investigativního sdružení Bellingcat prý Averjanov v minulosti Českou republiku dokonce navštívil. Přední muž tajné služby měl dohlížet na vznik armádního sboru, který má čítat přes 20 tisíc členů, a následný výcvik. Proti tomu byl výrazně proti právě Prigožin. Podle informací kanálu VChK-OGPU měl také bránit tomu, aby se vliv tohoto nového uskupení v Africe nadále zvyšoval.

Analytici rovněž nevylučují, že Putin plánoval zbavit se majitele žoldnéřských jednotek již delší dobu. Že by mělo jít o náhodu, považují spíše za nepravděpodobné. S Prigožinovou smrtí rovněž spojují červnové odvolání generála Sergeje Surovikina, který byl odvolán z postu hlavního velitele ruských vzdušných a kosmických sil a měl blízko k vedení vagnerovců.

Tagy:
Vladimir Putin havárie Ukrajina Bělorusko Vrbětice GRU Rusko tajná služba Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin