Na západě Ruska propukl požár ve skladu munice. Probíhají evakuace vesnic

Požár ve výrobně střelného prachu

Rozdělená Ukrajina podle Medveděva

Rusové pokračují v ostřelování ukrajinského území. Při útoku na Charkov zemřelo nejméně sedm lidí, dalších sedmnáct je zraněno. Ukrajinská armáda zase hlásí úspěchy na jižní frontě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se záměrně rozhodl občany neinformovat před vypuknutím ruské invaze. Moskva obviňuje Kyjev, že během Guterresovy návštěvy chystá provokaci v Záporožské jaderné elektrárně. Ukrajinci naopak viní Rusko.

U ruského velitelského stanoviště v Melitopolu došlo k výbuchu. Okupantům prý „hoří země pod nohama“. „V nepřátelském doupěti v centru Melitopolu se ozval silný výbuch,“ napsal starosta Melitopolu, uvedl web Unian.

Rusové se v případě ofenzivy na Donbase potýkají s mnoha problémy. Kromě poměrně pomalého postupu je prý trápí i nejednotnost okupačních sil. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) kolují rozpory především mezi dvěma loutkovými republikami.

Některé jednotky samozvané Luhanské lidové republiky údajně odmítly pokračovat v bojích s ukrajinskou armádou v Doněcké oblasti, na jejímž území působí Doněcká lidová republika. Institut navíc informoval, že by okupanti v Chersonu a jeho okolí měli dezertovat. Rusové tak do oblasti posílají Čečence, aby situaci uklidnili, tvrdí Ukrajinci.

Nadále však pokračuje ruské ostřelování ukrajinského území. Po útoku na obytný dům v Charkově starosta hlásí minimálně sedm obětí, dalších sedmnáct lidí se zranilo.

Ukrajina také pokračuje v ničení ruských cílů na jihu země. Ruské tajné služby rovněž tvrdí, že Ukrajinci vyhodili do povětří šest stožárů vysokého napětí v Kurské oblasti v západní části Ruska.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské ozbrojené síly, že během páteční návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese na Ukrajině chtějí podniknout „rozsáhlou provokaci“ v Záporožské jaderné elektrárně, která by mohla vést k jaderné havárii. Oznámila to ruská média. Z ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě, kterou od března okupují Rusové, se vzájemně obviňují obě strany. Moskva tvrdí, že případná havárie by mohla způsobit, že radioaktivní látky zasáhnou i Polsko, Německo a Slovensko, napsala agentura Reuters. Dodala, že ruská obvinění nemůže ověřit.

V ruské Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou začalo hořet v muničním skladu, oznámil místní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Incident si nevyžádal mrtvé ani zraněné, úřady ale evakuují obyvatele dvou vesnic, informovala agentura TASS.

Tagy: