Green Deal nás vrátí do jeskyní, míní Konečná. Bartoš oponoval cestou do pekel

Kateřina Konečná (Stačilo!) v superdebatě na CNN Prima NEWS

Politici v superdebatě okomentovali téma migrace

Volby do Evropského parlamentu započnou za několik málo dní a jednotlivé strany a politická uskupení se přetahují o nerozhodnuté voliče. V úterní superdebatě na CNN Prima NEWS lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná (KSČM) prohlásila, že Green Deal vrátí Evropu do jeskyní. Šéf Pirátů Ivan Bartoš však namítl, že závislost na fosilních palivech je cesta do pekel. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v další debatě zmínil, že migrační pakt se zrodil „ve velkých bolestech“. Diskuze se účastnil i šéf SPD Tomio Okamura a předseda Přísahy Robert Šlachta.

Ve chvíli, kdy začne platit Green Deal, se podle Konečné Evropa „vrátí do jeskyní“. „Budeme mít sice řadu obnovitelných zdrojů, ale současně nám bude scházet jaderná energie,“ pronesla šéfka kandidátky Stačilo! s tím, že by zrušila systém emisních povolenek.

ČTĚTE TAKÉ: Nerudová udělala z Turka usmrkaného chlapečka, řekl Kalousek. To jí nikdo nevezme

Bartoš však kontroval, že přijetí Zelené dohody je rovněž otázkou bezpečnosti. „Závislost na fosilních palivech, která na našem území nejsou, je cesta do pekel, která ohrožuje energetickou bezpečnost celé Evropy,“ reagoval.

Migrační pakt vznikl v bolestech

Rakušan v další debatě uvedl, že finální podoba migračního paktu vznikala na evropské úrovni „ve velkých bolestech“. Okamura dohodu ale odmítl s tím, že je mezi Evropskou unií a migrací rovnítko. „Jediným řešením je nulová tolerance k tomuto problému. Žádné nepřizpůsobivé islámské migranty tady nechceme, ani mešity nebo rozmáhání islámu,“ řekl šéf SPD ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zmínil také, že vláda pracuje na lex Ukrajina 7. „Součástí jsou mnohá zpřísnění. Pokud budou chtít Ukrajinci zažádat o dlouhodobý pobyt v Česku, musí prokázat bezdlužnost a bezúhonnost vzhledem k našim úřadům a nesmí být sociálně závislí na našem systému,“ pronesl ministr vnitra v superdebatě.

Volby do Evropského parlamentu proběhnou 7. a 8. června. V den otevření volebních místností přinese CNN Prima NEWS speciální volební servis z Bruselu a 9. června v noci z neděle na pondělí volební studio s analýzou výsledků voleb, které odstartuje ve 20:00 a bude pokračovat živě po celou noc až do speciálního povolebního vydání pořadu Nový den.

Zástupci pěti stran rovněž hovořili o migraci. Více se dozvíte v přiloženém videu:

Tagy: