Proč tolik ztrát? Jen aby Lenin stál na okupovaném území déle? ptá se Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu znovu mluvil o nesmyslnosti ruské invaze. Ruská energetická společnost přeruší od půlnoci dodávky elektřiny do Finska. Podle ruského poslance by se Rusko po Ukrajině mělo zaměřit na „denacifikaci“ Polska. 17. července se má konat referendum o připojení gruzínské Jižní Osetie k Rusku.

Na východě i na jihu Ukrajiny stále panují tvrdé boje. Ukrajinci vytlačují agresora z Charkovské oblasti. Rusové pokračují v masivní ofenzívě na území Donbasu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu znovu mluvil o nesmyslnosti ruské invaze. „Proč to všechno? Aby v dočasně obsazeném Heničesku měl ještě chvíli stát Leninův pomník? Žádný jiný výsledek není a nebude,“ prohlásil.

Narážel tak na dubnové rozhodnutí Ruska v okupovaném Heničesku znovu vztyčit sochu bývalého sovětského vůdce Vladimira Iljiče Lenina. Stalo se tak sedm let poté, co byla jedna taková socha v rámci dekomunizace odstraněna.

Poslanec ruského parlamentu Olega Mozorov údajně navrhl, aby se Rusko po Ukrajině zaměřilo na „denacifikaci“ také v Polsku. Informoval o tom zpravodajský portál Visegrád 24.

Ruská energetická společnost Inter RAO od soboty 01:00 místního času (páteční půlnoci SELČ) přestane dodávat do Finska elektřinu, uvedla podle agentury Reuters finská rozvodná firma Fingrid. Dodala, že problémy s nedostatkem elektřiny kvůli tomuto kroku nehrozí, poněvadž objem elektřiny dodávané z Ruska tvoří asi deset procent finské spotřeby.

Referendum o připojení gruzínské separatistické oblasti Jižní Osetie k Rusku se bude konat 17. července. Podle agentury TASS o tom v pátek rozhodl jihoosetský samozvaný vůdce Anatolij Bibilov.

Tagy: